Københavns Havn nedkøler nu en tredjedel af byens hoteller

Fjernkøling vinder stort ind i hovedstaden og bidrager bl.a. til mindre CO2-udledning end den traditionelle eldrevne aircondition.
Oven på en forsommer med hedebølge får nu ca. 8.500 hotelværelser i Storkøbenhavn leveret aircondition via havvand mod 4.000 i 2018. Her ses havvandskammeret ved Ofelia Plads. Foto: Hofor.
Oven på en forsommer med hedebølge får nu ca. 8.500 hotelværelser i Storkøbenhavn leveret aircondition via havvand mod 4.000 i 2018. Her ses havvandskammeret ved Ofelia Plads. Foto: Hofor.

Hver dag pumper Hofor – Hovedstadsområdets Forsyningsselskab koldt havvand op fra Københavns Havn og ind i selskabets to store kølecentraler.

Her køler vandet nogle store rør med vand i, som derefter leverer køling til f.eks. hoteller, inden vandet bliver sendt ud i havnen igen.

Læs også: Står klar med 7 milliarder til kæmpe havneudvikling

Og det har sine klare energifordele, fortæller Jakob Thanning, der er områdechef i Kundeløsninger & Fjernkøling i Hofor. For fjernkøling bruger langt mindre energi, fordi den anvender havets naturlige kølighed i modsætning til de traditionelle airconditionanlæg, der kører på el:

– Når en ejendom tilslutter sig vores fjernkøling, reducerer det CO2-udledningen med op til 70 % ift. brug af lokale udtjente køleanlæg. Havvandet kræver mindre el, og den enkelte ejendom kan dermed spare op mod 40 % ift. lokale el-drevne anlæg, siger han.

Mindre CO2 og støj

Hovedstaden har knapt 24.000 hotelværelser, og Scandic Hotels er en af de hotelkæder, som benytter sig af fjernkøling:

– Det er en stor fordel for os, at vi kan benytte os af fjernkøling fra havvand, fordi det betyder, at vi kan mindske CO2-udledningen på vores hoteller, når vi udnytter havets temperatur, fortæller Tage Holck, Director of Technical Services i Scandic Danmark, og tilføjer, at fjernkølingen samtidig giver mulighed for at fjerne støjende lokale anlæg fra hotellernes tage og i stedet installere f.eks. solceller.

Læs også: Danskerne overrasker: Hellere nabo til en vindmølle end en motorvej

Ud over Københavns hoteller benytter flere banker, museer og stormagasiner sig også af fjernkøling. Det er sket i takt med, at Hofor har udbygget fjernkølingsnettet, så endnu flere dele af København kan få adgang til den kollektive køleløsning.

Giver mere plads og flottere facader

Jakob Thanning fortæller videre, at fjernkøling samtidig sikrer en bedre udnyttelse af ejendommenes værdifulde kvadratmeter:

– Vores fjernkøling løber under jorden, og det gør det attraktivt i en pladshungerende by som København. Samtidig undgår vi støjende individuelle køleanlæg udenpå bygninger, som vi ser det i udlandet, og det giver københavnerne flottere facader med mere plads til tagterrasser og altaner og mere plads i kældrene.

Relateret indhold