Flaskehalsen peger på LED-lysrør – udfasning kan give leveringsproblemer

Hvis alle virksomheden og kommuner venter med at få skiftet deres lysstofrør til LED, når et EU-forbud er trådt i kraft i august, kan det give leverings- og flaskehalsproblemer.
Lysstofrør af typen T5 og T8 fjernes snart fra handlen, men det er der ikke mange virksomheder, der har opdaget. Få skiftet rørene til LED, mens lagrene stadig er fyldte, lyder det fra Energistyrelsen. Foto: Elcon
Lysstofrør af typen T5 og T8 fjernes snart fra handlen, men det er der ikke mange virksomheder, der har opdaget. Få skiftet rørene til LED, mens lagrene stadig er fyldte, lyder det fra Energistyrelsen. Foto: Elcon

D. 24. august bliver de mest almindelige lysstofrør, T5 og T8, påbegyndt udfaset i Danmark. Energi- og rådgivningskoncernen NRGI har på baggrund af offentlige energimærker regnet ud, at der minimum skal udskiftes belysning på 18 mio. kvadratmeter i danske bygninger. Grossisternes lagre kan derfor hurtigt blive tømt – herefter er det slut med salget i Danmark.

Udfasningen sker på baggrund af nye EU-regler, der ønsker at udrydde de gamle lysstofrør, da de indeholder farlige og miljøskadelige stoffer som bl.a. kviksølv. Dertil er de nye lyskilder langt mere energieffektive.

Energistyrelsen opfordrede allerede i september sidste år især kontor- og servicevirksomheder, landbrug, industri, lagre, butikker, skoler og institutioner til at udvise rettidig omhu og skifte til LED:

– Det kommer til at påvirke utroligt mange, for næsten alle har T5 eller T8-lysstofrør et sted. Heldigvis er det faktisk en god forretning at skifte til LED. Vi opfordrer virksomhederne til at kontakte deres installatør og skifte til LED så snart som muligt – også for at undgå flaskehalsproblemer, når forbuddet sætter ind, sagde Thore Stenfeldt, specialkonsulent i Energistyrelsen, dengang.

Sparer 3 ton kviksølv

Et almindeligt lysstofrør har gennemsnitligt 8.000 brændetimer i sig, mens LED-belysning kan lyse mellem 50.000 og 80.000 timer. Samtidig forbruger LED-lysrørene mindre energi. Udskiftningen kommer således både til at gavne miljøet og pengepungen, da de nye varianter af lysstofrør både er billigere i drift, og man ifølge Energistyrelsen vil kunne spare miljøet for næsten 3 ton kviksølv frem mod 2035.

Derfor giver det mening både for private og virksomheder at få udskiftet lyskilderne og oftest hele armaturet, de sidder i. Der er bare ikke mange virksomheder, der har opdaget, at de nye regler træder i kraft lige om lidt, oplever servicechef Lars Rasmussen hos elinstallatøren Elcon, der er en del af NRGi-koncernen.

– Vi har udskiftet lysstofrør til LED hos en række virksomheder de seneste måneder, men det har aldrig været på kundens foranledning, for de ved ikke, de her regler kommer, siger han.

Pas på arbejdsmiljøet

Produkter, der allerede er installeret eller er på lager, kan fortsat anvendes, men servicechefen opfordrer alligevel til, at især virksomheder får skiftet lysstofrør, så snart de kan.

– Du kan godt undvære et par armaturer i en stor bygning, men så snart det bliver et lidt større antal, så begynder advarselslamperne at blinke, når det gælder arbejdsmiljømæssige forhold såsom arbejdssikkerhed, siger Lars Rasmussen.

Relateret indhold