Tunnelfabrikken
- – Den tidligere tunnelfabrik i Ydre Nordhavn omdannes til kultur, erhverv, studieboliger m.v.
- – Fabrikshallen udgør i dag ca. 18.000 m2
- – Der indskydes dæk så bygningen efter ombygning generelt vil være i 3-4 etager.
- – I den højeste ende etableres 13.300 m2 private studieboliger, svarende til ca. 400 boliger, i op til 6 etager.
- – Fsb alene planlægger opførelse af 110 almene ungdomsboliger på de omkringliggende arealer med indflytning i december 2024.
- – Bygningen planlægges certificeret til DGNB-Sølv. Fsb-lejlighederne planlægges certificeret til DGNB-Guld
- – Stueetagerne forberedes som udgangspunkt til udadvendte kulturelle og publikumsorienterede funktioner.
- – Grønne udearealer anlægges med stormflodssikring.
- – Forventes færdiggjort i 2025.
- Kilde: Byggefakta
- De seks temaer
- Fundamentet for Tunnelfabrikken udgøres af seks underliggende temaer, som i samspil med hinanden vil blive udtrykt både inde i og ude omkring bygningen i respekt for og i forening med områdets økosystem.
- Kunst & kultur
- En levende kulturelt hub for atelierer, kreative studier, events og alternative forretningskoncepter.
- Byg & Innovér
- Kontorer og laboratorier, som udvikler fremtiden for den bæredygtige byudvikling, i delte og fleksible omgivelser.
- Lev & Lær
- Hjem for 1.000 studerende kombineret med et alsidigt økosystem, hvor studerende kan lære og vokse gennem samarbejde og faglig udvikling.
- Håndværk & Værksteder
- Enestående miljø for skabere, håndværkere og værksteder, der kombinerer produktion med butikker og showrooms.
- Leg & Workshops
- Legeområder og engagerende landskaber til at fremme sjov, eventyr og kreativitet for alle aldre.
- Mad & Produkt
- Sociale restauranter, markeder og produkter med en innovativ tilgang til god, sund og klimabevidst fødevareproduktion.
- Kilde: Nrep
‘Et nyt, urbant økosystem af erhverv og kultur,’ kalder Anne Skovbro, adm. direktør i udviklings- og driftsselskabet By & Havn, Tunnelfabrik-projektet, som selskabet snart vil gå i gang med at virkeliggøre i et partner- og ejerskab med ejendomsselskabet Nrep og ejendomsudviklingsselskabet Unionkul.
Borgerrepræsentationen i Københavns Kommune har godkendt lokalplanen for Tunnelfabrikken, der blev opført i 1990’erne for at støbe tunnelelementer til Øresundsforbindelsen, og transformationen af Tunnelfabrikken og udviklingen af de omkringliggende områder kan dermed begynde.
By & Havn har drømt om projektet siden slutningen af 2018.
– Det er fantastisk og vigtigt, at Tunnelfabrikken nu er politisk vedtaget, så vi kan komme i gang med det virkelige udviklingsarbejde. Området bliver et nyt, urbant økosystem af erhverv og kultur og kommer uden tvivl til at fungere som dynamo for udviklingen i hele Ydre Nordhavn – ligesom stedet bliver en magnet for virksomheder, kunstnere, beboere og kulturforbrugere fra hele København, lyder forventningen fra Anne Skovbro, adm. direktør i By & Havn.
Omfattende ombygning
Den 261 meter lange og op til 125 meter brede hal i Nordhavn skal nu undergå en omfattende ombygning. Bl.a. vil den 27 meter høje bygning blive opdelt i tre etager, og gulvarealet på 70.000 kvm skal bl.a. rumme et koncert- og kulturhus, erhverv, kontorer, restauranter, værksteder, øvelokaler, atelier m.v.
Der etableres 400 boliger i selve hallen, ligesom FSB ønsker at opføre ca. 110 almene boliger, svarende til 4.500 m2, på de omkringliggende arealer. Oveni arbejdes der på muligheden for at opføre op til 500 midlertidige boliger på arealerne ved Tunnelfabrikken.
Dagligt ventes op til 5.000 mennesker at bo, arbejde i og besøge bygningen, når den står færdig i 2025.
Rasmus Nørgaard, partner og medgrundlægger af Nrep, udtaler:
– Projektet er meget omfattende, og vi har ikke set noget tilsvarende herhjemme før. Vi samler arbejdspladser, boliger, kultur, spisesteder, fritidsaktiviteter m.m. under samme tag, og alene koncert- og kulturhuset har en størrelse, der placerer det mellem Store Vega og K.B. Hallen. Projektet har en størrelse og karakter som en mindre bydel, der gør det muligt at tænke skævt og kreativt på samme tid, så i de kommende år vil der være mulighed for at opdage helt nye muligheder i forbindelse med udviklingen. Det er det, som gør projektet både sjovt og udfordrende.
Fortid som betonelementfabrik
Siden tunnelfabrikken blev brugt til at støbe betonelementerne til Øresundsforbindelsen i 1990’erne, er den blevet brugt til mange forskellige formål. F.eks. har der været opbevaret byggematerialer, her har været afholdt svendeprøver på tømreruddannelsen og stedet har fungeret som filmkulisse om flere film- og tv-optagelser. Det er også her, der har været en 1:1 model af operaens front.
Det var direktør i Unionkul, Klaus Kastbjerg, der ‘genopdagede’ den tomme hal og fik idéen til den nye kulturhal, som han også er medejer af.
– Det er fantastisk, at vi kan bevare det enestående hus, som ellers skulle være revet ned. Det er et benspænd med de gamle bygninger, men det gør også projektet interessant. Desuden er jeg overbevist om, at Tunnelfabrikken vil tiltrække sig masser af international opmærksomhed – alene pga. den enorme størrelse. I den tidlige fase af planlægningen tog vi på en studietur for at se lignende bygninger i andre lande. Efter at have set 10 forskellige bud, stod det klart, at vores projekt mindede om de andre – hvis man lagde dem sammen, siger Klaus Kastbjerg.