Siden 2018 er publikumsprisen ved Københavns Kommunes bygningspræmiering 2023 blevet uddelt, og vinderne tæller projekter som Axel Towers, Amaryllis Hus, Hotel Ottilia, Nørrebro Bibliotek og senest i 2022 Ny Østergade 30.
Nu er de 3.156 stemmer talt op til årets præmiering, og vinderen blev Bispebjergs Helende Haver.
– Jeg tror, der er noget godt at sige om alle årets nominerede projekter. Men jeg kan godt forstå, at prisen er gået til De Helende Haver, som også var blandt mine favoritter, lød det fra kultur- og fritidsborgmester Mia Nyegaard (RV) til præmieringsarrangementet i Dansk Arkitektur Center (DAC).
Læs også: Fra vaskeri til iværksætterhus: Her skal forskning gøres til en god forretning
– Her findes en have, som kan bruges af alle, og som har en funktion af at være helende. Alle har godt af at komme ud og få noget frisk luft, uanset om man er patient eller besøgende. Det er dejligt, at der i Bispebjerg er et område, der er godt for sjælen, tilføjede hun.
Publikumsprisen bestemmes af de stemmer, der har været afgivet på Københavns Kommunes hjemmeside, og foruden Bispebjerg Helende Haver blev også Spejderhus Brønshøj, Kampsportens Hus og Hermodsgade Ungdomsboliger præmieret.
110 år gamle planer er kommet i spil
Bispebjergs Helende Haver blev oprindeligt anlagt i 1913 af havearkitekt Edward Glæsel med formålet at fremme helingen for patienterne på Bispebjerg Hospital.
Fornyelsen af Bispebjergs Helende Haver har genindført rum i rum og forløb af rum i haverne ved at styrke hækken/stammehækken som primære strukturer, øget tilgængeligheden til haverne, således at man i dag kan få sengeliggende patienter ud i haven – med udgangspunkt i den rumlige struktur i Edward Glæsels oprindelige planer og understøtter samtidig oplevelsen af historisk dybde.
Læs også: Dansk-svensk makkerpar gør nyt nærsygehus til grønt mødested
Derved er Edward Glæsels planer kommet i spil igen, både som rekonstruktion, revitalisering og ved at bidrage med energi og inspiration til fortolkningen af, hvorledes de nye funktioner som f.eks. lysthus til behandling af tidlige stadier af hudkræft kan indarbejdes i havernes udvikling.
Med udvidelsen af havernes rækkevidde indskriver det sig i dag som et offentligt tilgængeligt haveanlæg i Nordvest. Med 52 nye træbænke opstillet haverne, i midteraksen og omkring bassinet, inviterer haverne til ophold for patienter, et lille hvil på vej hjem fra arbejde, en pause for hospitalets personale.
Erik Brandt Dam Arkitekter, Charlotte Skibsted Landskabsarkitekter og Moe Ingeniører har stået for renoveringen af haverne.