Disse 6 beton-projekter kæmper om at blive årets bedste

Snart skal vinderne af Betonelement Prisen og In-situ Prisen 2023 findes, og nu er de nominerede, der skal kæmpe om priserne, offentliggjort.
Øverst fra venstre: Simac, Danfoss House, HavneBryggen Sirius. Nederst fra venstre: Besøgscenter Skamlingsbanken, H.C. Andersens Hus, Nationalparkcenter Thy. Foto: Torben Eskerod og Mikkel Eye.
Øverst fra venstre: Simac, Danfoss House, HavneBryggen Sirius. Nederst fra venstre: Besøgscenter Skamlingsbanken, H.C. Andersens Hus, Nationalparkcenter Thy. Foto: Torben Eskerod og Mikkel Eye.

Den 1. juni 2023 afholdes Betonens Prisfest i Industriens Hus i København.

Her kåres vinderne af Betonelement Prisen og In-situ Prisen, men nu er de seks nominerede projekter offentliggjort.

I forbindelse med de tre nominerede til Betonelement Prisen 2023 udtaler jury:

Danfoss House (Sønderborg) demonstrerer flot sammentænkning af bæredygtighed og arkitektonisk kvalitet på højt niveau. Ved brug af kendte byggeteknikker og klassiske materialer, udviklet med bæredygtighed for øje, blandt andet LCC Betonelementer og Less Teglsten, reduceres CO2-emission markant i dette boligbyggeri, der fremstår i stærk skulpturel udformning med en lys, let og elegant fremtoning.

Havnebryggen Sirius (Kbh.) viser betonelementets evne til at forene arkitektonisk høj kvalitet med bygbarhed og bæredygtighed og fremstår med elegance og integritet som boligtårne på 14 etager. Betonelementernes arkitektonisk udtryk iklæder som hvide blonder facaden en lys og let dragt med markant facadedybde af barokke dimensioner, der indfrier bymenneskets krav om store altaner.

Simac (Svendborg) udviser konsekvent og arkitektonisk gennemtænkt anvendelse af betonelementer, der i ét overbevisende greb samler den bærende konstruktion og den rumlige struktur til et spændstigt gitter af søjler og dragere. Facadeplanet er dristigt trukket tilbage, så betongitteret manifesterer sig som det dominerende element også i uddannelsesinstitutionens ydre fremtoning.

Den samlede jury i Betonelement Prisen består af:

Kent Martinussen, arkitekt og adm. dir. i DAC; Bente Scavenius, mag.art. i kunsthistorie og kunstkritiker; Peter Thorsen, adm. dir. – partner – arkitekt MAA, Lundgaard & Tranberg Arkitekter samt Christian Cold, CEO Entasis, arkitekt MAA.

Prisen uddeles af Betonelement-Foreningen.

Istidslandskab, Vesterhavet og H.C. Andersen

I begrundelserne for de tre nominerede til In-situ Prisen 2023 lyder:- Besøgscenter Skamlingsbanken (Kolding) følger næsten skjult de organiske linjer i det gamle istidslandskab. Her har man arbejdet med betonens muligheder i tagets dobbeltkrumme dæk og i facaderne, hvor betonen er indfarvet med fritlagte sten i et rustikt udtryk. Alt i alt et smukt eksempel på gennemtænkt arkitektur og godt håndværk.

Nationalparkcenter Thy ligger et stenkast fra Vesterhavet og skærer sig stringent ind i klitterne. Byggeriet skal modstå naturens kræfter og er derfor bygget i robuste materialer som beton, stål og massivt egetræ. Man er lykkedes med en stram, organisk arkitektur, hvor de lyse, nøgne materialer giver en attraktiv indgang til nationalparken.

H.C. Andersen Hus (Odense) udspringer af tangerende cirkler, der bevæger sig mellem digterens virkelige og eventyrlige verden. Konstruktioner i og under jord er udført i beton og dækkonstruktionen over udstillingen er en trekantfacetteret dobbeltkrum flade i et flot, formmæssigt kompromis mellem rampe, udstilling og haven ovenpå.

Den samlede jury i In-situ Prisen består af: Sophus Søbye, arkitekt MAA, adm. dir. i Sophus Søbye Arkitekter og Jesper Gottlieb, arkitekt MAA, seniorrådgiver Gottlieb Paludan Architects samt Ane Cortzen, arkitekt og tv-vært.

Prisen uddeles af Fabriksbetonforeningen.

Relateret indhold