Grå EPS er branchens vækstmotor

Grå EPS, som også kendes i udgaven Flamingo, er i den grad blevet accepteret af byggebranchen, som et godt isolerings-alternativ.
Plasticmaterialet bruges i stigende grad til isolering efter man er lykkes med at udvikle tyndere alternativer. Pressefoto.
Plasticmaterialet bruges i stigende grad til isolering efter man er lykkes med at udvikle tyndere alternativer. Pressefoto.

Det var en stribe særdeles tilfredse branchefolk, som fornylig loggede på EPS-branchens årsmøde. For selvom det ikke var muligt at mødes fysisk, kunne branchen fejre, at den var kommet endog meget positivt igennem 2020. Der blev faktisk igen slået omsætningsrekord med en vækst på små seks procent.

– Branchen har oplevet et markant ryk i det forgangne år fra vores hvide EPS til den grå, som isolerer 20 procent bedre og dermed er markant tyndere, fortæller Chresten Heide-Anderson, der er projektleder i EPS-branchen – en del af Plastindustrien. Han fortsætter;

For hvert kilo EPS, vi kan indsamle til genanvendelse i stedet for at sende det til forbrænding, undgår vi udledning af over fem kilo CO2.

Chresten Heide-Anderson, projektleder

– Det påvirker naturligvis vores datagrundlag for væksten, da vi skal bruge 20 procent færre ressourcer for at levere de samme isolerende egenskaber. Og tidligere har vi primært fokuseret på vores råvareforbrug, når vi har skullet se på branchen udvikling. Nu ser vi mere på hvor udbredt vores isoleringsløsninger er – og der er efterspørgslen nærmest eksploderet.

Omsætningsrekorden er baseret på beregninger fra Danmarks Statistik sammenholdt med skiftet fra hvid til grå isolering.

Godt med genbrug

Samtidig dækker udviklingen også over, at EPS-branchen i 2020 moderniserede dens genanvendelsesordning, hvilket betød, at der er sket en markant stigning i tilbagetagning af EPS-rester fra branchens kunder. Samme rester har kunnet anvendes direkte i produktionen af blandt andet isolering.

– Vi ser en stadigt stigende indsamling og genanvendelse af EPS – også i byggeriet. Det betyder, at vores produktionsstigning faktisk er større end de officielle tal, forklarer Chresten Heide-Anderson og uddyber, at det ikke mindst skyldes, at EPS i stigende grad bruges som facadeisolering, hvor den er tyndere end traditionel isolering.

– Det giver flere nettokvadratmeget i huset – og dermed bedre totaløkonomi, siger Chresten Heide-Anderson.

Gevinst på miljø og klima

Det er dog ikke kun på totaløkonomien, at EPS isoleringen har fordele. Eftersom EPS mestendels består af luft, kræver det meget begrænsede ressourcer at producere. Samtidig er luften en meget effektiv som isolering, hvilket gør at der skal anvendes mindre isoleringsmateriale for at opnå samme isolerende egenskaber.

– Vi genanvender eksempelvis 100 procent af det EPS-affald, som opstår i forbindelse med produktionen. Det bliver typisk omdannet og brugt direkte i produktion af nye isoleringsprodukter sammen med det EPS, vi tager tilbage fra branchens kunder, siger Chresten Heide-Anderson og udbyder præcis hvilken gevinst, den høje genbrugsandel har for miljøet.

– For hvert kilo EPS, vi kan indsamle til genanvendelse i stedet for at sende det til forbrænding, undgår vi udledning af over fem kilo CO2, fortæller Chresten Heide-Anderson.

Relateret indhold