Vandværk moderniseres og genopbygges med oprindelige sten

VIDEO: NCC er i disse år ved at give HOFORs næststørste vandværk ved Søndersø den helt store omgang. Det meste af det gamle værk nedtages, og det genopbygges derefter med de gamle rensede mursten.
Når den nye bygning (til venstre) er færdig og taget i brug, skal den gamle gule murstensbygning nedtages og genopbygges. Foto: Torben Jastram.
Når den nye bygning (til venstre) er færdig og taget i brug, skal den gamle gule murstensbygning nedtages og genopbygges. Foto: Torben Jastram.

Om projektet

  • Bygherre: HOFOR
  • Arkitekt: PLH Arkitekter
  • Projektering (byggeri og anlæg): Cowi
  • Hovedentrepriser: NCC, Wicotec Kirkebjerg, DI-Teknik
  • Nedrivning: 3.300 kvm. herunder 144.000 mursten til genbrug
  • Opbygning: 10.000 kvm. herunder installationer, el, vvs og ventilation
  • Anlæg: 6.000 meter ledning og 179 brønde
  • 5000 kubikmeter in situ-beton
  • 600 tons armering
  • 4100 facadeelementer
  • 5000 kvm. beton og asfaltbelægning
  • 8400 buske og træer
  • 11000 tons beton til nedknusning

SØNDERSØ: En mobilkran arbejder med elementmontering, men ellers ligger maskinerne stille, og det er nok den direkte årsag til at fuglefløjt dominerer lydbilledet omkring den naturskønne byggeplads ved Søndersø i Furesø Kommune, der huser et af HOFORs vandværker.

Det har krævet god koordinering og grundig planlægning, for det er et meget komplekst byggeri rent ledningsmæssigt …

Projektchef Kenneth Stange, NCC Civil Engineering

– Inden vi slog græsset i går, havde vi desuden besøg af flere rådyr her, fortæller en af forsyningsselskabets projektfolk, mens han peger på et grønt område lige ved siden af en gravemaskine.

Dagens Byggeri besøger byggepladsen ved værket ved Søndersø – som er det næststørste værk hos HOFOR – en varm sommerdag midt i juni. I årevis har værket trængt til en større modernisering, og analyser viste til sidst, at det ville være en fordel at bygge et helt nyt værk. Samtidig tilføjes et blødgøringsanlæg, der fjerner en del kalk fra drikkevandet.

Masser af planlægning

Omkring 20 procent af drikkevandet i København bliver leveret herfra, og alene af den grund skal værket være i drift under hele moderniserings- og byggeperioden. Og det stiller naturligvis krav til NCC, der sammen med Wicotec Kirkebjerg og DI-Teknik har en af de tre storentrepriser.

Projektchef Kenneth Stange, NCC. Foto: Torben Jastram.
Projektchef Kenneth Stange, NCC. Foto: Torben Jastram.

– Det har krævet god koordinering og grundig planlægning, for det er et meget komplekst byggeri rent ledningsmæssigt, hvor masser af rør skal svejses, fortæller projektchef Kenneth Stange, NCC Civil Engineering, der står i spidsen for NCCs del af det omfattende projekt.

NCC stod også for den for længst afsluttede første del-entreprise – etablering af kælderen under den nye vandværksbygning. Entreprisen omfattede opførelsen af en vandtæt kælder støbt i beton, hvor det fremtidige vandtekniske anlæg nu bygges med blandt andet pumpebrønde og trykrørsystem. Sammen med søsterselskabet Hercules etablerede NCC 128 ankre, som skal sikre kælderkonstruktionen mod opdrift

Den nye bygning skyder op. Foto: Torben Jastram.
Den nye bygning skyder op. Foto: Torben Jastram.

Genbrug af mursten

Efterfølgende har NCC færdiggjort kælderen med indskudte dæk, samt diverse betonarbejder og ledningsarbejder, og man er nu i gang med elementmontagen på den nye bygning.

– Senere handler det om apteringen, så vi kan få råhuset færdigt. Derefter forlader vi pladsen et stykke tid, mens den nye bygning færdiggøres og idriftsættes. Når det hele kører optimalt, så kan HOFOR lukke for systemerne i den gamle bygning, og så kommer vi tilbage for at tage os af næste etape, siger Kenneth Stange til Dagens Byggeri.

Den etape drejer sig i første omgang om at nedtage to sider af den gamle og bevaringsværdige bygning. Derefter skal de nedtagne sten oprenses af virksomheden Gamle Mursten, inden murene bygges op igen med de gamle sten, når det nye anlæg i bygningen er etableret. Arbejdet ved Søndersø kommer dermed til at strække sig helt frem til 2025. Fem andre regionale vandværker skal over de næste 10 år ligeledes moderniseres.

Relateret indhold