OK20-forhandlinger bliver skåret ind til benet

Parterne, som skal forhandle den næste overenskomst på plads i byggeriet, må nu kun være to mand på hver side af bordet, lyder meldingen fra Forligsinstitutionen.
Forligsinstitutionen nedskalerer og sender alle på nær byggeriets mest nødvendigste forhandlere hjem. Foto: Colourbox.
Forligsinstitutionen nedskalerer og sender alle på nær byggeriets mest nødvendigste forhandlere hjem. Foto: Colourbox.

Corona-virussen har, som tidligere beskrevet i Dagens Byggeri, også ramt de igangværende overenskomstforhandlinger i byggeriet.

Selv om forligsmand Jan Reckendorff torsdag meldte ud, at man har genoptaget samtalerne med parterne, er det ikke uden sværdslag. For hvordan håndterer man regeringens henstilling om ikke at forsamles og stadig køre på forhandlingerne? Det spørgsmål har institutionen løst på følgende måde. Juridisk sekretær i Forligsinstitutionen Anders Østergaard forklarer:

– Vi har besluttet, at der maksimalt må være to forhandlere fra hver side til stede i rummet ad gangen sammen med Forligsmanden. De kan så medbringe yderligere tre personer som assistance, men de sidste tre kommer ikke ind til de egentlige forhandlinger, siger han og understreger, at man ønsker at minimere antallet af både arbejdsgivere og -tagere, som møder op på institutionens adresse på Sankt Annæ Plads.

De eneste to

Udmeldingen glæder særligt hos 3F’s lokalafdeling i Aalborg. Her en aflysning af tre medarbejderes deltagelse i forhandlingerne, kastet overskrifter af sig. I en artikel i Ekstrabladet står der, at de selv samme medarbejdere risikerede at blive hentet af politiet. Men det er der ingen fare for.

Anders Østergaard påpeger, at forligsmanden kun kræver tilstedeværelse af én mand eller kvinde, som har det fornødne mandat til at indgå en aftale. Det samme siger Palle Bisgaard, der er næstformand i 3F’s Byggegruppe.

– Jeg tror ikke, at Ekstrabladet helt har fanget, hvordan Forligsmandsloven virker. Forligsmanden har så godt som hoved- og halsret i forhold til Claus Von Elling og jeg som chefforhandlere, men hvordan vi stykker vores forhandlingsudvalg sammen, har ikke noget at sige. Slet ikke i forhold til politiet. Der har avisen skudt langt ved siden af skiven, lyder det.

Onsdag aften, før forligsmanden midlertidigt lukkede forhandlingerne, var op mod 70 tillidsfolk og repræsentanter fra 3F tilstede i Forligsinstitutionen, så det nye tiltag bremser indkaldelsen af yderligere folk.

Sæt gerne på pause

Hos 3F i Aalborg glæder lokalformand Allan Busk sig over den nyhed. Men han har nu intet problem med at tage sine medarbejdere i forsvar. Den ene er sygemeldt med en slem forkølelse. Men de to andre arbejder hjemme, for telefonen er opfundet, lyder det lidt spidst fra lokalformanden.

– Som deres foresatte bakker jeg dem 100 procent op. Vi befinder os i noget, som kun kan beskrives som en national krisesituation. Statsministeren har desuden understreget, at man skal holde sig fra kollektiv transport, så vores folk skal ikke til København, siger han til Dagens Byggeri og indskærper, at man i Aalborg gerne så forhandlingerne udsat.

– Jeg synes, det er dybt kritisabelt, at man imod statsministerens anbefaling alligevel vælger at gennemføre forhandlingerne. Det strider mod sund fornuft, siger Allan Busk.

Skal forhandlingerne udsættes, skal der dog et lovindgreb til. Forligsmanden kan ikke i henhold til Forligsmandsloven udskyde forhandlingerne yderligere, end det han allerede har beføjelse til. Ej heller kan arbejdsmarkedets parter. Den nuværende forhandlingsperiode løber frem til og med lørdag. Forligsmanden har hjemmel til at udskyde en eventuel strejke yderligere 14 dage.

Vi har besluttet, at der maksimalt må være to forhandlere fra hver side ad gangen i rummet sammen med Forligsmanden.

Relateret indhold