Fyrtårnsprojekt: Aarhus skyder snart 142 meter i vejret

Plantegningerne til Lighthousetårnet er endelige, bundpladen til tårnet er støbt og byggeriet kan nu skyde op - en etage om ugen.
Tårnets unikke placering yderst på Aarhus Ø betyder, at der virkelig er mulighed for at bo tæt ved vandet. Visualisering: Lighthouse United.
Tårnets unikke placering yderst på Aarhus Ø betyder, at der virkelig er mulighed for at bo tæt ved vandet. Visualisering: Lighthouse United.

Om projektet

  • – Lighthouse kommer til at bestå af i alt seks bygninger, hvoraf tre bygninger er bygget i 2012 og de tre nye – Fyrtårnet, Promenadehuset og Kanalhuset – står færdig i 2022.
  • – Fyrtårnet bliver 142 meter fordelt på 45 etager. Hele byggeriet kommer til at bestå af 395 lejligheder, udsigtsplatform og restaurant eller café i toppen samt et bugtcenter og restaurant eller café i stueetagen.
  • – Der er på nuværende tidspunkt solgt 70 boliger i byggeriet. Byggeriet rummer boliger med to til fem værelser, hvoraf størstedelen har udsigt til Aarhus Bugten. Priserne starter fra 2.100.000 kr.
  • – Fundamentet til Fyrtårnet har krævet en helt særlig metode. Det betyder, at der er støbt 28 pæle 70 meter ned i jorden med en diameter på to meter. Oven på pælene er der støbt en bundplade af 1.400 kubikmeter beton, hvori der desuden er 300 tons armering.

Om godt to år står Lighthouse-byggeriet færdigt på Aarhus Ø. Med hele 45 etager bliver det landets Danmarks højeste boligbyggeri.

Højhusbyggeriet og to andre bygninger bliver afslutning på det samlede Lighthouse-projekt, hvor første etape blev bygget tilbage i 2012.

3XN står bag Lighthouse og har været med på rejsen fra første streg blev tegnet på første etape af projektet.

Kim Herforth, stifter og kreativ direktør hos 3XN, glæder sig over, at projektet nu kan fuldendes og markere sig som et vartegn for Aarhus:

– Lighthouse er et fascinerende projekt. Det har en helt særlig nærhed til havet, hvilket har givet inspirationen til arkitekturen. Bugtens bølger er med til at forme bygningen og med en placering helt ud til Aarhus Bugten vil Lighthouse markere sig som et fyrtårn og vartegn for hele Aarhus, siger han.

Adgang for alle

Lighthouse opføres på Aarhus Ø, som er en bydel i rivende udvikling hvor både boliger, restauranter, teater, havnebad og meget andet er kommet til i løbet af de seneste år.

De første tre bygninger blev opført i 2012, og nu skal resten af Lighthouse-projektet gennemføres. Visualisering. Lighthouse United.
De første tre bygninger blev opført i 2012, og nu skal resten af Lighthouse-projektet gennemføres. Visualisering. Lighthouse United.

Øverst i tårnet etableres en udsigtsplatform samt restaurant eller café, der er tilgængelig for offentligheden. I stueplan kommer blandt andet café eller restaurant samt et bugtcenter, hvor besøgende kan lære mere om Aarhus Bugten.

Ud over aktiviteter for offentligheden er ambitionen med Lighthouse også at skabe et byggeri, der favner bredt og giver flere mulighed for at bo tæt på vandet i Aarhus.

– Vi har fra starten haft en ambition om, at Lighthouse ikke blot skal indeholde lejligheder på 200-300 kvadratmeter til tocifrede millionbeløb. Derfor er det et byggeri, hvor der er også er et stort antal to- og treværelses lejligheder og hjem for familier, par, unge og ældre, der gerne vil have en god udsigt midt i Aarhus, fortæller Claus Hommelhoff, der sammen med blandt andre Kilden og Hindby er en del af ejerkredsen i Lighthouse United ApS.

Der er længe blevet rumsteret, gravet og forberedt til Fyrtårnet på byggepladsen på spidsen af Aarhus Ø. I denne måned begynder Lighthouse også at tage form i højden, hvor der vil blive bygget en etage om ugen.

Øverst får alle byens borgere mulighed for at bruge en udsigtsplatform. Visualisering: Lighthouse United.
Øverst får alle byens borgere mulighed for at bruge en udsigtsplatform. Visualisering: Lighthouse United.

Vi har fra starten haft en ambition om, at Lighthouse ikke blot skal indeholde lejligheder på 200-300 kvadratmeter til tocifrede millionbeløb.

Relateret indhold