Om projektet
- Størrelse: Seks etager med samlet 5.400 etagemeter.
- Bygherre: Arp-Hansen Group
- Arkitekt: Kim Utzon Arkitekter
- Ingeniør: EKJ Rådgivende ingeniører A/S
- Totalentreprenør: Arpe & Kjeldsholm A/S
- Stål- og beton: CG Jensen
- Mængde: 650 tons stål
KØBENHAVN: Trafikken i den i forvejen relativt smalle Adelgade i Indre By er i disse måneder yderligere begrænset af en stor udvidelse til et hotel i Arp-Hansen Hotel Group. Den indsnævrede kørebane er etableret for at muliggøre – ganske beskedne – tilkørsels- og aflæsningsforhold ved byggepladsen, hvor man er i gang med sidste del af en større tilbygning til Wakeup-hotellet i Borgergade.
Bygherre får opført en seks etagers tilbygning med 272 nye værelser, som etableres oven på en eksisterende p-kælder. Det helt særlige ved projektet er, at der er tale om et stålbyggeri, som må siges at være meget atypisk i Danmark. Men det er der flere rigtig gode grunde til.
– Helt overordnet betyder valget af stål, at vi kan bygge seks etager over terræn i stedet for fire, som ville være det maksimale med traditionelle betonelementer. Et højere byggeri vil simpelthen trykke for hårdt på de eksisterende p-kældre, fortæller divisionschef Henrik Berg, CG Jensen, der har stålentreprisen på byggeriet.
Grundvandsproblematik bevarede p-kælder
Oprindeligt var der et p-hus på grunden med tre etagers over jorden og to under. Årsagen til at man valgte kun at fjerne de tre øvre etager er, at grundvandet står forholdsvis højt i området.
– Havde man fjernet hele konstruktionen, så var der måske opstået problemer med grundvandet – også hos naboerne. Så i stedet har man valgt løsningen med at forstærke de eksisterende p-kældre og så bygge ovenpå med stål, forklarer han.
Valget af det lettere materiale har samtidig den sidegevinst, at der skal køres færre og lettere mængder materialer til den svært tilgængelige byggeplads.
– Jo færre transporter, jo bedre, for vi bygger på meget trang plads her. Desuden giver valget af stål en lidt hurtigere byggeperiode. Vi sparer for eksempel tørretid, som ellers er nødvendig ved støbning. Stål er jo fuldt bærende, så snart det er boltet sammen, fastslår Henrik Berg.
Samlet set giver materialevalget, de mindre materialemængder samt den kortere byggetid en besparelse på CO2-regnskabet i forhold til, hvis valget var faldet på betonbyggeri.
Stål på fremmarch
Hvor stål stadig er et atypisk byggemateriale her i landet, så bruges det i stor stil hos vores nordiske naboer i Sverige, Norge og Finland.
– Det skyldes til dels tradition og gamle vaner. Stålindustrien er stor i de lande, så der er lettere adgang til materialerne, hvor vi i Danmark til gengæld har en stærkere betonindustri, siger divisionschefen.
Han tror, at vi om få år vil se meget mere stålbyggeri i Danmark.
– Dels kommer der flere og flere internationale aktører til branchen, og dels giver det nye muligheder at bygge med stål, for vægten betyder, at man kan bygge højere – og ikke mindst at man kan forhøje eksisterende byggeri, forklarer Henrik Berg.
Han giver som eksempel et gammelt stenhus, hvor man kan fjerne de to øverste etager og derefter tilføje fire helt nye etager af stål.
– Det ser man ofte i de store svenske byer. Det er ikke brugt så meget i Danmark endnu, men jeg tror det kommer, siger han.
Masser af modellering
Stålmontage i sig selv en fagdisciplin og lidt af et speciale for de involverede bygningsarbejdere. Men også forberedelserne er utroligt vigtige. Ståldivisionen hos CG Jensen gør rigtig meget ud af forberedelserne, og her er grundig modellering altafgørende for en vellykket byggeproces.
– Vi konverterer samtlige arbejdstegninger til 3D-format for at opnå en sikker og velplanlagt montage uden geometriske konflikter. Jo bedre forberedelserne er, jo hurtigere rejser vi konstruktionen – og på den måde minimerer vi generne for byggepladsens naboer og den kørende trafik, konstaterer divisionschefen.
Sammenkobling står for
Arbejdet begyndte i starten af maj sidste år og stålarbejdet er nu næsten tilendebragt. Tilbage er blot nogle mindre elementer samt sammenkoblingen mellem den nye bygning og det eksisterende hotel.
Til efteråret åbner den nye tilbygning, og de 272 nye værelser vil give Wakeup Copenhagen en samlet kapacitet på 770 værelser. Det gør hotellet til det tredjestørste i København.