Årets overenskomstforhandlinger bliver ingen “walk in the park”, hvor arbejdstagere og -givere mødes på midten og går tidligt hjem.
I hvert fald ikke, hvis man skal tro de signaler, som i weekenden blev sendt på 3F’s konference i Odense. Her havde byggegruppen indkaldt til møde forud for de kommende forhandlinger. Og konflikten blev sat skarpest på spidsen af Thomas Strømsholt, der er formand for Stilladsarbejdernes Landsklub. Han udtalte ifølge Fagbladet 3F.
“Vi er en kæde, og vi står sammen om vores krav. Hvis arbejdsgiverne ikke tager os seriøst og blankt afviser os, må vi gå videre og bruge det næste trin i den danske model – så er det konflikt”.
Mindsteløn i fokus
Det springende punkt for stilladsarbejderen – og for mange andre byggefolk er ifølge Fagbladet – mindstelønnen. Et mærkbart løft af samme er blevet et helt centralt krav, og det skyldes ikke mindst, at arbejdstagerne ser mindstelønnen som det værktøj, der skal afbøde globaliseringen af det danske arbejdsmarked.
En tømrer får i dag nærmere 200 kroner i timen end de cirka 126 kroner, der er overenkomstens minimum. Men det gør flere udenlandske medarbejdere ikke, lyder meldingen fra 3F, og det lægger pres på de danske faglærte.
Beløbet på 126 kroner skal derfor stige, mener en stor del af byggegruppen, så man går fra en situation, hvor lavtlønsarbejde er lovligt til med et slag vil blive overenskomstbrud og dermed social dumping. Claus Von Elling, der er byggegruppens nye forhandler til OK20, sætter ord på til Fagbladet 3F:
“Vi har et problem med, at bundsatsen i vores overenskomster er gået hen og er blevet normallønnen for den udenlandske arbejdskraft, der kommer ind over vores grænser. Det forvrider fuldstændigt balancen mellem de danske og udenlandske bygningsarbejder, og det skal vi have gjort noget ved.”