Der skal et ganske særligt sæt kompetencer og forudsætninger til, før man kan kalde sig fæstningsarbejder ved Christiansø.
For det første hører man til blandt dem, som er uddannet murer, stenhugger, anlægsgartner eller brolægger. Samtidig ønsker man et job, hvor man står meget alene med opgaverne. Det skriver Fagbladet 3F.
Men skulle man kunne lokke familien med på et liv som øboere i den østligste ende af Danmark, er der også fordele, lyder det fra Ejvind Jensen, souschef for Christiansø Administration. Der er 15 børn i skolen, som går til 7. klasse, der hører tjenestebolig til jobbet, og ja, så slipper man for at betale kommunalskat.
– Men det er langt væk fra alting. Så derfor er det også vigtigt, at man hviler i sig selv. Der er både begrænsninger og muligheder på sådan en lille ø, understreger han.
Stable sten
Fæstningerne og bastionerne på Christiansø og lillebroren Frederiksø er lavet af tør-stablede granitmure og er totalt fredede. De ældste er anlagt for over 300 år siden.
– Murene er stablet af store sten med stenkiler mellem. Arbejdet består især i at stabilisere murene og nogle gange decideret lægge dem om, forklarer Ejvind Jensen til Fagbladet.
Man bliver medarbejder under Forsvarsministeriet – og ikke ensom. Der er i alt 10 håndværkere på øen. En skov- og naturtekniker, en murer, to tømrere, en maler. Desuden er der elektrikere og smede, der passer forsyningsanlæggene, for øen laver selv el, vand og varme.
Jobbet har været slået op én gang, men der kom ikke tilstrækkeligt kvalificerede ansøgere. Ansøgningsfristen er 1. september. Man kan læse mere om jobbet i stillingsannoncen her.