Kvinder i byggeriet
- I en række portrætter taler Dagens Byggeri med kvinder ansat i bygge- og anlægsbranchen om deres valg af karrierevej, udfordringer og styrker ved branchen, og om hvordan de ser fremtiden for kvinder i byggebranchen.
SORØ: Det er en solskinsrig og varm dag, hvor Dagens Byggeri besøger Tina Pedersen hos Danmarks største altanfirma, Altan.dk, i Sorø på Midtsjælland.
Siden 2007 har hun arbejdet på den naturskønne adresse, og de sidste fire år har hun været produktionschef i virksomheden, der samlet beskæftiger omkring 150 medarbejdere.
Virksomheden er, udover at være landets førende inden for altaner, også kendt som en familieejet virksomhed, hvor de ansatte i fællesskab i 2018 vendte et underskud til et overskud.
Den er også kendt på Sjælland som et godt sted at arbejde, og derfor var Tina Pedersen ikke i tvivl, da hun så en jobannonce fra Altan.dk.
Skiftet fra 17 år i guldsmedebranchen og over til byggebranchen kom naturligt for Tina Pedersen, men opgraderingen til produktionschef kom lidt bag på hende. Med tiden har hun fået en særlig rolle, som hun er stolt af.
Hvorfor valgte du din karrierevej?
– Jeg så en jobannonce, hvor Altan.dk søgte en intern supporter. Jeg er oprindeligt uddannet i en guldsmedebutik og vant til at have med salg og med administrative opgaver at gøre. De kompetencer kunne jeg se, jeg kunne bruge i det nye job, der lød som et godt job, og jeg var klar til et brancheskifte.
Men det lå ikke umiddelbart i kortene, at Tina Pedersen skulle ende som produktionschef.
– Jeg var ikke bange for at sige ja til noget, selvom jeg ikke havde prøvet det før, så de opgaver, der ikke var andre til at løse, havnede ofte hos mig. Det betød, at jeg prøvede en del både med salg og support, og jeg kom en del rundt i firmaet. Da vi så ledte efter en ny produktionschef, blev jeg en del af ansættelsesudvalget, fordi jeg havde så bred erfaring i firmaet. Så jeg vidste, hvad vi ledte efter.
En række kandidater var til samtale, men der var ikke et match. Så det var her, at Tina fik sig en overraskelse.
– En dag kommer direktøren og siger til mig, at de faktisk mener, den rigtige til jobbet er mig. For mig var det en ny udfordring, ligesom de mange forskellige opgaver, jeg havde prøvet. Så jeg sagde ja.
Hvilke udfordringer har du mødt undervejs i din branche?
– Jeg synes ikke, jeg har mødt særlige udfordringer. Jeg har oplevet at blive taget rigtig godt imod. Jeg er ikke bange for at tage nye udfordringer, så det har været naturligt for mig at løse opgaver, jeg ikke har prøvet før.
Hvad synes du bedst om i dit job?
– Der er en særlig ånd her i Altan.dk, der gør det dejligt at arbejde her. Den kan jeg rigtig godt lide. Og så kan jeg godt lide, at er er muligheder for udvikling i jobbet.
– Jeg kan også godt lide den ligefremme facon, der generelt er i branchen. Man pakker ikke tingene ind, og man behøver ikke tale advokatsprog for at nå igennem med ting.
Hvad driver dig?
– Det er meget vigtigt for mig, at vi har glade medarbejdere. Derfor har jeg blandt andet sørget for et introforløb, hvor vi tager imod alle nye medarbejdere, ligesom jeg tager mig tid til at besøge byggepladserne for at høre, hvordan vores montører har det, og om der er noget, de mangler. Jeg er sådan en omsorgsperson, og jeg tror, det er derfor, jeg har fået en slags mor-rolle. Selvom jeg ikke selv opfattede mig sådan, så er jeg stolt af den rolle.
Set i lyset af, at man efterlyser flere kvinder i byggebranchen, hvad tror du så, man kan gøre for at tiltrække flere?
– Jeg mener, at arbejdsgiverne ikke bør være bange for at ansætte kvinder. Men de skal selvfølgelig ansætte dem på grund af de kompetencer, de har, og ikke blot fordi de er kvinder. Jeg kigger selv både på kompetencerne og mennesket bag, når vi ansætter. Der er en del menneskelige kvaliteter, som også er vigtige at have med sig i et job.
Hvad er fremtidsudsigterne, som du ser det, for kvinder i byggebranchen?
– Jeg tror, det sker helt naturligt, at der er ved at komme flere kvinder i branchen. Jeg synes allerede, man kan se et skift ved, at der kommer flere kvindelige bygningskonstruktører og ingeniører, så jeg er slet ikke bekymret for, at der kommer til at mangle kvinder i erhvervet.
Se også de andre artikler i serien om ‘Kvinder i byggeriet‘.