Knudrisrækkerne
- Beliggenhed: Aarhus C
- Areal: 7385 m2 – 89 boliger
- Byggesum: 110 mio. kr.
- Bygherre: Boligkontoret Aarhus
- Arkitekt: KANT arkitekter A/S
- Landskabsarkitekt: VEGA Landskab
- Ingeniør: MOE A/S
- Entreprenør: konsortiet Q-Construction, Enkon og Frede Andersen VVS
– Det skal ikke være kedeligt, og det er det heller ikke. I planer, snit og opstalter er der tale om en frejdig og frodig besvarelse, der vil kvarteret og tilpas demonstrativt viser, at man godt kan bygge oplevelsesrigt og karakterfuldt for beskedne midler.
De fine ord kommer fra bedømmelsesudvalget, bestående af blandt andre Jens Thomas Arnfred og Kasper Guldager Jensen, som er nedsat til Knudrisrækkerne – Boligkontoret Århus’ kommende afdeling 80.
Teamet Q-Konsortium består af konsortiet Q-Construction, Enkon og Frede Andersen VVS med rådgiverne Kant Arkitekter, Moe og Vega Landskab.
Med Knudrisrækkerne får Aarhus Midtby og Boligkontoret Århus en ny almen boligbebyggelse, der skal udfordre den klassiske tanke om, hvad almene boliger er. Det bliver et hus, der indtænker fællesskabet i alle skalatrin. Boliger er udformet, så alle kan finde en attraktiv bolig inden for en overkommelig husleje. Bebyggelsen vil bringe bæredygtigheden helt ind til midtbyen og bliver med sine fem etager Aarhus’ højeste boligbyggeri i træ, der samtidig genbruger dele af det tidligere folkeregister på en ny måde.
– Med det unikke træ-byhus viser vi, at det faktisk godt kan lade sig gøre at bygge en bæredygtig og nyskabende ramme om en almen boligafdelings fællesskab. Et hus der både opføres og lever med et minimalt klimaaftryk og samtidig har et organisk og markant arkitektonisk udtryk. Et hus der tager ansvar, fortæller Morten Homann, direktør i Boligkontoret Århus.
Knudrisrækkerne skal ligge i Knudrisgade på grunden, hvor det tidligere folkeregister lå.
Folkeregisteret lukkede i 2017 og har siden været benyttet som ungdomskulturhus. Det er her, Kant Arkitekter skal være med til at bygge 89 nye, almene boliger.
Ualmindelige boliger
Bokvaliteten har været i fokus i projektet. Både den klassiske bokvalitet, der ofte kendetegner almene boliger, hvor man tilvejebringer veldisponerede familieboliger på få kvadratmeter til lav husleje. Men også de mere usædvanlige bokvaliteter, hvor man har lavet boliger med dobbelthøje rum, rækkehuse med egen have på toppen af bebyggelsen med åbent kig til himmelrummet og penthouseboliger med kig til Aarhus Ø.
– Vi mener, at alle har ret til en personlig bolig, de kan se sig selv i, og at en varieret boligsammensætning resulterer i en dynamisk, stærk og robust beboersammensætning, siger Sebastian Soelberg, partner og arkitekt i Kant.
Fra loftplader til levende facader
På grunden har der i de sidste 100 år ligget et væld af strukturer, der hver især har afløst hinanden – fra stalde, til værksted og fabrik og senest kontorhus og ungdomskulturhus. Hvis man fokuserede på grundens CO2-aftryk i stedet for på bygningernes, ville man finde ud af, at denne grunds aftryk sandsynligvis ville kunne ses fra månen. Så meget er der blevet bygget og revet ned i de sidste 100 år.
Derfor er der brug for nytænkning i forhold til at nedsætte CO2-aftrykket. Projektet imødekommer dette ved at genanvende de største CO2 syndere i det eksisterende byggeri – nemlig aluminiumsloftsplader og vinduer. Disse bliver genanvendt og indgår som en del af de nye boligers facadeudtryk. Men upcycling gør det ikke alene. Derfor udføres de nye boliger i træ som en hybridkonstruktion – et byggesystem som specielt teamets ingeniører, Moe, har en særlig kærlighed til og spidskompetence indenfor.
– Vi er glade for at være blandt frontløberne, da træ er et konkurrencedygtigt og yderst bæredygtigt alternativ, når først man får bugt med de mange fordomme. I Moe har vi heldigvis en god sammensætning af forskellige specialister, og vi har tydeligt demonstreret, at man sagtens kan løse de typiske udfordringer med brandsikkerhed, akustik og fugt i byggeperioden, siger Bo Pedersen, der er kompetencechef for Trækonstruktioner i Moe.
Visionen har været at skabe en bygning, der vil lokalområdet og dets skala, men som også vil bidrage med nye oplevelser i nærmiljøet. En bygning, der med dobbelthøje rumligheder og anderledes planer udfordrer tankerne om dét at bo alment. En bygning, der på den ene side peger fremad med et usædvanligt bæredygtigt koncept, men samtidig tager fortidens historie med sig ved at genanvende dele af det eksisterende hus.