Brandvæsnet skal måske rykke ud til byggemøder

Sikkerheden skal have et nyk op, så dødsbrande kan udgås. Skanderborg, Samsø og Odder kommuner har aftale klar med Østjyllands Brandvæsen, kun underskrifterne mangler.
Fremtiden byder forhåbentlig på færre udrykninger for Østjyllands Brandvæsen, der snart indleder et tættere samarbejde med Skanderborg, Odder og Samsø kommuner om at brandsikre kommunale bygninger. Foto: Colourbox.
Fremtiden byder forhåbentlig på færre udrykninger for Østjyllands Brandvæsen, der snart indleder et tættere samarbejde med Skanderborg, Odder og Samsø kommuner om at brandsikre kommunale bygninger. Foto: Colourbox.

Der venter en række nye konkrete initiativer, som skal øge brandsikkerheden i kommunale bygninger som eksempelvis plejecentre og bosteder. Sådan hedder det i en pressemeddelelse fra Skanderborg Kommune, der sammen med Odder og Samsø kommuner snart vil underskrive en aftale med Østjyllands Brandvæsen.

– Brandsikkerheden i vores kommunale institutioner er generelt høj, men på baggrund af branden i Allingåbro sidste sommer, går vi nu ind og afdækker, om der er steder, vi kan gøre det endnu bedre. Samtidig er det selvfølgelig vigtigt for os, at vi bruger kræfterne på noget, der rent faktisk gør en konkret forskel. Det vil initiativerne, vi nu sætter i gang, være med til at sikre, siger borgmester i Skanderborg Kommune Frands Fischer (S).

Blandt initiativerne er ekstraordinære brandtilsyn, som er en udvidelse af det klassiske brandtilsyn, med fokus på bygningens overordnede brandsikkerhed. Det kan for eksempel være i forhold til indretning, byggeri, tryghed, medarbejdernes vidensniveau og kompetencer. De ekstraordinære brandtilsyn skal føre til handleplaner og konkrete tiltag, der vil forbedre brandsikkerheden og øge trygheden hos sårbare borgere.

Brandmænd tættere på byggeprocessen

Aftalen lægger også op til, at Østjyllands Brandvæsen inddrages fra start til slut, når kommunerne bygger om eller bygger nyt.

– I dag laver vi brandsyn efter loven og dens traditionelle forskrifter, men der er ønske om udvidede gennemsyn, fortæller beredskabsdirektør hos Østjyllands Brandvæsen Kasper Sønderdahl, der gerne sætter kaffe over på stationen, hvis brandvæsnets besyv er ønsket af bygherre eller andre involverede.

Aftalen muliggør, at brandvæsenet kan være fast deltager på byggemøder og vejlede i prioritering af opgaver inden for brandsikkerhed. Desuden er det en del af aftalen, at Østjyllands Brandvæsen uddanner både medarbejdere, sårbare borgere, deres pårørende og frivillige for at skabe større viden og bevidsthed om brandsikkerhed, herunder forebyggelse og risikoadfærd.

– Med aftalen sikrer vi, at vi får et overblik over brandsikkerheden i vores bygninger, så vi kan sætte ind med konkrete initiativer, hvor der er behov for det, siger borgmester i Odder Kommune Uffe Jensen (V).

Samarbejdsaftalen forventes underskrevet af Skanderborg, Odder og Samsø kommuner i denne uge. I forvejen har Østjyllands Brandvæsen en den fjerde ejerkommune, Aarhus Kommune.

Initiativerne i den kommende aftale er mere vidtgående end de anbefalinger, der kom fra Trafik-, Bygge-, og Boligstyrelsen på baggrund af plejecenterbranden i Allingåbro i Norddjurs Kommune sidste sommer.

Brandsikkerheden i vores kommunale institutioner er generelt høj, men på baggrund af branden i Allingåbro sidste sommer, går vi nu ind og afdækker, om der er steder, vi kan gøre det endnu bedre

Relateret indhold