Praksis
- Er stiftet af Mette Tony og Mads Bjørn Hansen
- Har hjemme i Troense på Tåsinge syd for Fyn
- Prisvindere af blandt andet Nykredits Arkitekturpris
- Har prominente projekter i pipeline: Blandt andet det nye Svinkløv Badehotel
Udflytning af arbejdspladser fra København er en trend – i særlig grad med Venstre-regeringen som bannerfører. Men nu går et mindre arkitektkontor Lars Løkke i bedene.
Om kort tid lukker ægteparret Mette Tony og Mads Bjørn Hansen fra Praksis Arkitekter kontoret i København. Af de i alt fem medarbejdere i hovedstaden har fire valgt at rejse med til Tåsinge. En lille, men landfast ø i det Sydfynske Øhav.
Her har Praksis haft hovedkontor siden 2006. Og man ser frem til at tage imod medarbejderne, som har været med på Praksis’ rejse siden 2014, hvor københavner-kontoret åbnede.
– Vi mener, at kvaliteten af vores arbejde bliver bedre, når vi arbejder tæt sammen med vores medarbejdere. Vi er i gang med at bygge ud her i Troense, så vi får plads til “tilflytterne”, så det var optimalt for os at lukke kontoret i København, siger Mette Tony, som uddyber:
– Det handler ikke om, at de har gjort det dårligt. Tværtimod. Men det er vores ønske at rykke afdelingerne sammen.
Det er stadig ikke afklaret i hvilken form, de fire medarbejdere flytter med – om de pendler eller rykker til Sydfyn.
Ikke exit København
Lukningen af kontoret i hovedstaden betyder dog ikke, at Praksis er færdige med at sætte deres præg på bygningsmassen i landets største by.
Lige nu arbejder Mette Tony og Mads Bjørn Hansen på et projekt, som skal skyde op i det mest københavnske København – på en tidligere parkeringsplads nær Kongens Nytorv i Indre By.
– Det er den sidste store ubebyggede grund i byen. Vi har selv tegnet forslag til byggerier på grunden, mens vi læste, så det er en drømmeopgave, siger parret, der samarbejder med deres tidligere professor og mentor Carsten Juel-Christiansen om opgaven.
– Vi tegner et ret stort, moderne byggeri, som skal fastholde en dyb respekt for omgivelserne i middelalderbyen. Vi holder stadig meget af København, og kommer der også tit, så vi er bestemt ikke færdige med byen, uddyber Mads Bjørn Hansen.
Naturen hjælper
Men der er fordele ved Tåsinge, lyder det. Fordele, som fuldt ud opvejer det at ligge placeret i kongerigets arkitektoniske navle.
– Jeg synes faktisk, at mit blik bliver skærpet af at sidde i frisk luft og uden støj om ørerne. Vi har projekter fra Ebeltoft til Flensborg, og det gælder i lige så høj grad om at kunne aflæse området, som det gør at ligge placeret netop i København, siger Mads Bjørn Hansen.
– Vi får fat om projekterne på en måde, som vi godt kan lide ved at samle os i Troense. Desuden vokser tilliden også mellem de forskellige medarbejdere, ved at arbejde tæt sammen, og det værdsætter vi, supplerer Mette Tony.
Begge er dog enige om, at der var en ganske særlig årsag til, at man rykkede til Sydfyn i første omgang.
– Vi går begge to meget op i sejlads, og Mettes far er endda bådebygger. På Tåsinge kunne vi få hus og båd, siger Mads Bjørn Hansen
– Ja, og tid til vores børn, siger Mette Tony.
Stald til tre millioner
Arkitekterne, som rykker med, får dermed Vandkantsdanmark ind fra dag ét. Arbejdsstedet bliver desuden en ombygget stald, som man er i færd med at lægge sidste hånd på på Tåsinge.
– Der ligger tre huse som et lille bygningsensemble, og der har vi fået penge til at udbygge det sidste i rækken. En gammel stald, som kræver en særdeles kærlig hånd, fortæller Mads Bjørn Hansen.
Bygningen bliver på 80 kvadratmeter, men så kan man også være de godt 22 mand i Troense, som Mette Tony og Mads Bjørn mener, er Praksis’ optimale størrelse.
– Det har været en stor beslutning. Og vi er virkelig taknemmelige for, at det overvejende flertal har valgt at rykke med, selv om de kunne få masser af jobs i byen, hvis de ønskede det, siger Mette Tony.
Derfor var ikke noget svært valg at bruge i omegnen af tre millioner kroner på renoveringsprojektet i Troense.
– Vi får flere og flere uopfordrede ansøgninger fra arkitekter fra Aarhus og København, som også gerne vil flytte ud. Så vi tror på projektet, lyder det.