Svanemærket byggeri
- Lavt energiforbrug inkl. præmiering for brug af vedvarende energi.
- Godt indeklima vha. krav til bl.a. dagslys, ventilation og fugtsikring.
- Lever op til skrappe krav til miljø- og sundhedsskadelige stoffer i både byggematerialer og kemiske produkter.
- Lever op til strenge krav til bæredygtigt certificeret træ.
- Gennemgang af en uvildig tredjepart af både byggeproces og det færdige byggeri.
På mindre end to år er antallet af færdigbyggede lejligheder, huse og daginstitutioner med Svanemærket steget fra 1780 til 4120. Det vil sige en stigning på mere end 130 procent. Samme tendens gør sig gældende, når man ser på, hvor mange svanemærkede lejligheder, huse, skoler og institutioner, der er under konstruktion. Mens tallet i marts 2016 var 4600, er det nu oppe på 7400.
– Vi oplever i hele Norden en stigende interesse for svanemærket byggeri fra både bygherrer, entreprenører og arkitekter. Og det tror jeg, at der flere grunde til. Dels er det et mærke, som de fleste kender og har stor tillid til. Dels er et svanemærket byggeri kendetegnet ved lavt energiforbrug, skrappe krav til miljø- og sundhedsskadelige stoffer, materialekontrol og materiale-logbog samt god kvalitet. Alt sammen noget, der er med til at fremme den cirkulære økonomi, hvilket byggebranchen har øget fokus på i disse år, forklarer Martin Fabiansen, direktør i Miljømærkning Danmark.
Positiv indvirkning
Også branchefolk har et bud på, hvorfor svanemærket byggeri vinder frem.
– Når Svanemærkets regler er implementeret, så er det bare sådan, vi gør. Når du er på forkant og godt forberedt, så sparer du penge. Når noget skal ind på pladsen – for eksempel gulve, som ikke må blive fugtige – så er man på forkant med leverancerne, og alt glider. Der er økonomi i det. Planlægning og optimering af logistikken lønner sig, siger Jan Hedin, indehaver af RG2, der var totalentreprenør på The Hill i Hillerød – de første svanemærkede lejeboliger i Danmark, som PKA var bygherre på.
For Andreas Lauesen fra Force4 Architects, der var arkitekt på The Hill, er indeklimaet en væsentlig styrke ved svanemærket byggeri.
– Svanemærkets krav har helt sikkert bidraget positivt til byggeprojektet. For mig at se især når det gælder indeklima. Det bliver klart bedre i et svanemærket byggeri, fordi man undgår så mange skadelige stoffer i boligen, siger han.
For at imødekomme branchens stigende interesse for svanemærket byggeri, udbyder Dansk Standard til foråret et helt nyt kursus i svanemærket byggeri. Kurset henvender sig til alle med professionel interesse for svanemærket byggeri, herunder byggeentreprenører, rådgivere, arkitekter og bygherrer. På kurset lærer deltagerne blandt andet at screene et byggeprojekts egnethed i forhold til Svanemærkets krav, arbejde effektivt med dokumentation og varetage rollen som projektleder for den del af projektet, der vedrører Svanemærket.