DGNB skal fortsætte udviklingen

Efterhånden er DGNB certificeringerne blevet indarbejdet som noget naturligt. Men flere skal med på vognen, og vi skal have inddraget hele værdikæden i processen, mener Mette Qvist, Green Building Council Denmark.
40 nybyggerier er blevet DGNB certificeret og yderligere 70 er på vej, siger direktør Mette Qvist, Green Building Council Denmark.
40 nybyggerier er blevet DGNB certificeret og yderligere 70 er på vej, siger direktør Mette Qvist, Green Building Council Denmark.

Bæredygtighedscertificeringsskalaen DGNB kan være med til at bidrage til mange af FN’s 17 verdensmål. De 17 mål blev vedtaget på FN’s generalforsamling i 2015, og de skal være med til at løse verdens mest akutte og eksistentielle problemer samt opnå en bæredygtig og robust verden.

Byggebranchen spiller en afgørende rolle for at opfylde flere af målene – med ansvar for 30 procent af forbruget af jordens ressourcer, 40 procent af det globale energiforbrug og op til 30 procent af den samlede globale udledning af drivhusgasser.

Godt i gang

Derfor var de 17 verdensmål et fast tema på Green Building Councils stand under Building Green tidligere på måneden, og det var en forholdsvis tilfreds direktør for Green Building Council Denmark, Dagens Byggeri mødte under den grønne byggemesse i Forum.

– Der er naturligvis langt til målet, men vi er kommet rigtig godt i gang med DGNB her i Danmark. Indtil videre er 550 personer – primært arkitekter, ingeniører og konstruktører – blevet uddannet til DGNB konsulenter. 40 nybyggerier er blevet DGNB certificeret og yderligere 70 er på vej, siger Mette Qvist til Dagens Byggeri.

Det uforløste potentiale

Hun mener, at det helt store uforløste potentiale ligger i bygninger i drift, så det skal der meget mere fokus på fremadrettet.

– I dag er det sådan, at et nybyggeri bliver DGNB certificeret, når det er færdigt. Så afleverer man nøglerne til brugerne, og det er så det. Men vi skal lære at forholde os til opfølgning. Vi skal samle de gode eksempler op og genbruge dem, siger hun og tilføjer, at DGNB kriterierne skal være dynamiske.

– Bæredygtighed er dynamisk. I dag uddeler vi medajler til de bedste certificeringer, men det er sikkert ikke nødvendigt om ti år, for til den tid er DGNB langt bedre indarbejdet hele vejer rundt om byggeriet. For vi skal have hele værdikæden med, fastslår hun.

Som fanebærer for bæredygtighed i den danske byggebranche støtter Green Building Council Denmark naturligvis op om indfrielsen af de 17 verdensmål. Og med DGNB tilbyder organisationen et konkret redskab til at bidrage til opfyldelse af målene. Derfor er temaet på Green Building Councils vinterkonference også ‘Hvordan kan vi bidrage til FN’s 17 verdensmål?’. Konferencen foregår den 5. december.

Læs mere om vinterkonferencen her.

Vi skal lære at forholde os til opfølgning. Vi skal samle de gode eksempler op og genbruge dem.

Relateret indhold