Danske Malermestre: Ikke kun brug for omrokering

Der er gennemgående ros fra erhvervslivet til statsminister Lars Løkke Rasmussen for regeringens udspil til en 2025-plan.
Direktør Ole Draborg fra Danske Malermestre har generelt ros til regeringens udspil til 2025-planen. Pressefoto.
Direktør Ole Draborg fra Danske Malermestre har generelt ros til regeringens udspil til 2025-planen. Pressefoto.

Det gælder også fra Danske Malermestres direktør Ole Draborg, der kalder planen både nødvendig, fremsynet og afbalanceret. Han tvivler dog på, at planen er tilstrækkelig, og peger på, at Danmark er blevet overhalet af væksten i de fleste andre sammenlignelige lande – ikke mindst Sverige, der har gjort brug af markante indkomstskattelettelser til at sætte gang i væksten.

– Med lettelser i både bund og top får man på en gang øget incitamenterne til at træde ud på arbejdsmarkedet hos de grupper, der i dag befinder sig på kanten, og for de højere lønnede øger man incitamentet til at gøre en ekstra indsats. Men det er nødvendigt, at vi ikke denne gang – som så mange gange før – blot ender med en omrokering af statens indtægter og udgifter, siger Ole Draborg.

Skal Håndværkerfradraget diskuteres igen, må det ske i forhold til diskussionen om sort arbejde.

Ole Draborg Danske Malermestre

Lær af Sverige

Han understreger over for Dagens Byggeri, at der skal meget til for at få gang i væksthjulene, efter at væksten nærmest har stået stille de seneste 10-15 år:

– Der er brug for, at vi, ligesom det skete i Sverige, får sat gang i det private forbrug. Folk går alt for meget og puger penge sammen, og vi har grundlæggende et alt for stort overskud på betalingsbalancen i omegnen af fem-seks procent af BNP. Vi sparer for meget op, og der skal lukkes op for at få gang i væksthjulene igen. Ellers kan vi ikke bevare velfærdssamfundet, siger Ole Draborg og advarer mod en for stor vækst i det offentlige forbrug.

Han er dog mere afdæmpet end tidligere i forhold til behovet for BoligJobordningen:

– Skal Håndværkerfradraget diskuteres igen, må det ske i forhold til diskussionen om sort arbejde. Der må vi skele misundeligt til Sverige, der dog er ved at skære ned i fradraget. Aktiviteten i byggebranchen – også i malerfaget – er nærmest fuld beskæftigelse med en ledighed omkring tre procent. Så det er ikke lige der, der er brug for at skrue op her og nu, slutter Ole Daborg.

Relateret indhold