Man kan ikke løbe fra dårlige tilbud

Overblik og præcise kalkulationer er i dag afgørende for, om et byggeprojekt ender i plus eller minus, og derfor indtager professionelle kalkulationsprogrammer i stigende grad bygge- og anlægsbranchen.
Ifølge Dansk Byggeri er det helt afgørende, at de tilbudsansvarlige kender konsekvenserne af det at afgive et tilbud. Foto: Colourbox.
Ifølge Dansk Byggeri er det helt afgørende, at de tilbudsansvarlige kender konsekvenserne af det at afgive et tilbud. Foto: Colourbox.

Hos Dansk Byggeri, der løbende holder kalkulationskurser for bygge- og anlægsbranchen ser man it-værktøjer som en vigtig del af tilbudsprocessen. Chefkonsulent og underviser i styringsmæssige kurser, Flemming Grangaard, understreger, at det også er essentielt med basal kalkulationsviden, hvis man skal udnytte fordelene ved kalkulationsprogrammerne.

– Som bygge- og anlægsbranchen er skruet sammen i dag, så er det helt afgørende, at de folk, der har ansvar for tilbudsgivningen, kender konsekvenserne af det at afgive et tilbud. Man binder jo virksomheden, og man kan ikke lige løbe fra tilbuddet, hvis man synes, risikoen er blevet for stor, siger Flemming Grangaard i en pressemeddelelse.

Man kan ikke lige løbe fra tilbuddet, hvis man synes, risikoen er blevet for stor.

Flemming Grangaard Chefkonsulent, Dansk Byggeri

På Dansk Byggeris kalkulationskurser tager undervisningen blandt andet udgangspunkt i konkrete projekter, hvor kursisterne skal afgive et tilbud, herunder have fastsat dækningsbidraget, hvor det også indgår, hvad den konkrete sag kan bære, risikoafdækning og lignende.

– På kurserne er det også helt essentielt, at vi klæder vores kursister på med basal viden om økonomi, dækningsbidrag samt hvordan den enkelte virksomhed ud fra sit budget og forhold kan gøre sig konkurrencedygtige, siger Flemming Grangaard.

Store gevinster

Med den basale viden om kalkulation er det muligt at høste store gevinster ved at bruge professionelle kalkulationsprogrammer, der i øjeblikket vinder kraftigt indpas i bygge- og anlægsbranchen. Derfor introduceres kursisterne blandt andet til det professionelle kalkulationsprogram Sigma.

– Et færdigt program som Sigma sparer en masse tid i tilbudsprocessen, samtidig med at det giver bedre overblik når for eksempel dækningsbidraget skal fastsættes og tilbudslisten skal udfyldes – en helstøbt tilbudsproces, hvor man er sikker på, at man har regnet rigtigt og afgivet en skarp pris, siger Flemming Grangaard.

Han peger også på vigtigheden af, at programmet kan kobles med grossisternes prislister, lige som man kan opbygge sine egne skabeloner, hvilket betyder, at man ikke skal starte forfra, hver gang man skal afgive et tilbud – man kan i stedet genbruge viden fra tidligere projekter.

Dansk Byggeris kalkulationskurser er delt op i to kurser. På det grundlæggende kursus om detailkalkulation lærer kursisterne lærer at bruge de forskellige kalkulationsmetoder og opmålingsprincipper, der skal til for at beregne den rigtige pris. For de mere erfarne i kalkulations- og tilbudsgivning er der et udvidet kursus, der handler om at blive skarpere på overslagspriser.

Læs mere om kurserne her.

Relateret indhold