– Jeg synes, vi skal pålægge regeringen at sætte gang i nye analyser af en forbindelse over Kattegat. Det kan ikke nås i denne folketingssamling, men straks i oktober vil vi fremlægge et beslutningsforslag, der pålægger regeringen at lave nye beregninger, lød det fra Socialdemokraternes trafikordfører Rasmus Prehn, da Kattegatkomitéen og Aarhus Kommune i går afholdt en konference om Kattegat-forbindelsen.
De Radikale var repræsenteret af trafikordfører Andreas Steenberg, der støttede op om den socialdemokratiske udmelding.
Straks i oktober vil vi fremlægge et beslutningsforslag, der pålægger regeringen at lave nye beregninger.
Rasmus Prehn Trafikordfører, Socialdemokraterne
– Hvis man håber på en fast forbindelse over Kattegat, tror jeg, at man bliver nødt til at væbne sig med halvandet årtis tålmodighed. Men så er der også tid til at lave et bedre beslutningsgrundlag, og det skal vi i gang med hurtigst muligt. Men jeg tror samtidig, at vi får bedre tal, hvis Venstre også er med i beslutningen, sagde Andreas Steenberg.
Liberal Alliances miljøordfører Carsten Bach erklærede, at partiet også ville tage konstruktivt mod et beslutningsforslag i folketinget, og da Dansk Folkeparti, der skulle have været repræsenteret af transportordfører Kim Christiansen, der havde måttet melde afbud, også har talt varmt for en fast forbindelse og ifølge de fremmødte ordførere kan forventes også at stille sig positivt i forhold til at give regeringen et bundet mandat, er der udsigt til, at Venstre til efteråret kan blive nødt til at finde projektet frem fra skuffen igen.
Et bestillingsarbejde
Der lød under konferencen hård kritik af regeringens beslutningsgrundlag for ikke at ville arbejde videre med ideen om en fast forbindelse, nemlig den såkaldte strategiske analyse, som DTU har stået for. Der var bred forundring over nogle af de anvendte tal i rapporten, og der blev ikke lagt skjul på, at den bredt anses som et bestillingsarbejde.
– Når det lugter så meget af politisk bestillingsarbejde, så er det vigtigt at finde ud af, hvad det er, man er bange for. Jeg tror, at man er bange for, at Femern-projektet går galt, lød det fra De Radikales Andreas Steenberg, der meget gerne ser en direkte forbindelse mellem Jylland og Sjælland og ikke mener, at den omtalte DTU-rapport er så overraskende endda.
– Vi er store tilhængere af en forbindelse. Man behøver bare at kigge på et landkort for at se, hvor stor en fordel, den ville være. Nogle gange skal man tage tallene med et gran salt, fordi de nogle gange skal passe sammen med en politisk virkelighed, lød det fra Andreas Steenberg.