Stærk fremgang for installationsbranchen

Det går forrygende i installationsbranchen for både el-virksomheder og vvs'erne
Det går godt i installationsbranchen, der i 2015 vækstede med 6,6 procent. Foto: Colourbox.
Det går godt i installationsbranchen, der i 2015 vækstede med 6,6 procent. Foto: Colourbox.

Branchens samlede omsætning voksede sidste år med 6,6 procent til 46,7 milliarder kroner, hvoraf væksten udgjorde næsten tre milliarder kroner, og det er ifølge TEKNIQ’s administrerende direktør Niels Jørgen Hansen den første markante fremgang for branchen siden finanskrisen.

Der har blandt andet været flere offentlige investeringer i nybyggeri, mens de private investeringer i nybyggeriet ligger underdrejet, og dermed er det samlede nybyggeri fortsat på et historisk lavt niveau.

De store sygehusbyggerier nu kommet ind i en fase, hvor man involverer de tekniske installatører.

Niels Jørgen Hansen Adm. direktør, TEKNIQ

Derfor er det ifølge Niels Jørgen Hansen bekymrende, når der politisk tales om at bremse og udskyde allerede planlagte offentlige investeringer.

Tilbage til branchen

Til gengæld har der været en stigning i renovering for både private boliger og i erhvervslivet og dermed også investeringer i energioptimering, automation og intelligente bygningsinstallationer.

TEKNIQ vurderer, at branchen i 2016 opnår en samlet omsætning på godt 48 milliarder kroner og en vækst på tre procent. I 2017 ventes en stigning i omsætningen på fire procent, blandt andet på grund af stigende nybyggeri.

Mangel på arbejdskraft modvirkes blandt andet af, at installationsbranchen er begyndt at trække medarbejdere tilbage til branchen, efter de under krisen fandt job i andre brancher.

Der er dog stadig et stykke vej til, at branchen når niveauet fra før krisen, hvor installatørerne i 2008 omsatte for 54,1 milliarder kroner – 14 procent over niveauet i 2015.

Niels Jørgen Hansen siger til Dagens Byggeri, at det går den rigtige vej for installationsbranchen, og at den nyder godt af, at der er stigende anvendelse af tekniske løsninger i byggerierne, hvilket giver en større efterspørgsel.

– Samtidig er de store sygehusbyggerier nu kommet ind i en fase, hvor man involverer de tekniske installatører. Dertil kommer, at der stille og roligt er en positiv udvikling på boligområdet med mere renovering og modernisering af boliger. Vi forventer desuden, at den grønne Boligjobordning vil smitte af på vores branche, siger Niels Jørgen Hansen videre.

Store udfordringer

Han erkender, at flere og flere nye tekniske løsninger stiller store udfordringer til medarbejderne.

– Det er udfordringer, vi er parate til at løse. Installationsbranchen er vant til, at kompetencebehovene ændrer sig, og at der løbende er behov for at justere sine kvalifikationer gennem efteruddannelse. Samtidig er installationsbranchen en god branche at søge uddannelse i, fordi det er en branche, hvor der sker noget, teknikken ændrer sig, og der er gode beskæftigelsesmuligheder, slutter TEKNIQ’s administrerende direktør.

Relateret indhold