Renovering er nu det vigtigste marked

Renovering er ikke længere en sidedisciplin indenfor byggeriet. Ifølge Dansk Byggeri har renoveringsmarkedet overhalet nybyggeriet.
Bygningsrenovering og vedligeholdelse beskæftiger i dag 60.000 ud af en samlet medarbejderstand på 150.000 mand. Foto: Colourbox.
Bygningsrenovering og vedligeholdelse beskæftiger i dag 60.000 ud af en samlet medarbejderstand på 150.000 mand. Foto: Colourbox.

Det største marked for byggeri er i dag bygningsrenovering og vedligeholdelse. Her er beskæftiget cirka 60.000 ud af en samlet medarbejderstand på 150.000 mand. Det svarer til 40 procent.

– Der er ikke nogen tvivl om, at der er nogle oplagte vilkår, der gør, at renovering er kommet så højt på lystavlen, som det er tilfældet. Blandt andet det forhold at en meget stor del af det samlede byggeri er kommet i renoveringsalderen. Samtidig er der kommet meget fokus på energidelen, som betyder, at private og professionelle bygherrer har fået meget større fokus på at nedbringe energiforbruget gennem renoveringsindgreb, siger direktør i Dansk Byggeri Michael H. Nielsen i en pressemeddelelse.

En meget stor del af det samlede byggeri er kommet i renoveringsalderen.

Michael H. Nielsen Direktør, Dansk Byggeri

Stort arbejde

Han fremhæver også det store arbejde, som er blevet gjort i byggebranchens egne rækker for at få skabt et godt grundlag for at arbejde med renovering. Det er gennem netværk og dialog lykkedes at få alle til at se en fordel i at trække i samme retning.

Som eksempel peger Michael H. Nielsen på det netop etablerede samfundspartnerskab REBUS, som Innovationsfonden har bevilliget 35 millioner kroner til. Med 8 millioner fra Realdania og 6 millioner fra Grundejernes Investeringsfond samt medfinansiering fra en række af byggeriets stærke virksomheder har REBUS et samlet budget på cirka 81 millioner kr.

– Projektet har fokus på bæredygtig energirenovering og er ikke opstået ud af det blå, men gennem flere års samarbejde for partnerskabet i netværket InnoBYG med stærke partnere som NCC, Saint-Gobain, COWI, Henning Larsen Architects, Frederikshavn Boligforening, Himmerland Boligforening, SBi/Aalborg Universitet, DTU og Teknologisk Institut, fortæller Michael H. Nielsen og fortsætter:

– I projekter som samfundspartnerskabet REBUS må vi ikke glemme fundamentet. Men det mest spændende er selvfølgelig fortsættelsen, hvor vi i partnerskabet har givet håndslag på at realisere mål om 50 procent lavere energiforbrug efter renovering, 30 procent mindre ressourceforbrug under renovering samt 20 procent øget produktivitet i renoveringsprocessen.

Nye veje

Dansk Byggeri ser det som en sejr for branchen, at den formår at sætte e et sådant samfundspartnerskab på skinner, og understreger samtidig vigtigheden af, at der fremadrettet bliver skabt stadig nye forretningsområder for branchens virksomheder.

– Jeg mener, det er væsentligt, at byggeerhvervet viser sig i stand til at gennemføre et samfundspartnerskab, der kan anvise nye veje og muligheder samt anskueliggøre, at offentlige midler til innovation i byggeriet er en god investering, siger Michael H. Nielsen.

Relateret indhold