Regeringens vækstinitiativ om afskaffelse af ejerskabsrestriktioner for landinspektører
- – Formålsbestemmelsen til landinspektørselskaber afskaffes
- – Ejerskabsrestriktionerne for landinspektørselskaber afskaffes
- – Krav, om at en landinspektør, der ejer eller er medejer af et landinspektørselskab, hæfter personligt, afskaffes
- – Regler om habilitet og “god landinspektørskik” vil gælde for alle virksomheder, der ønsker at udføre eneretsopgaver, og ledelsen vil kunne drages til ansvar for, at reglerne overholdes
- – Virksomheder, der ønsker at udføre eneretsopgaver, vil have anmelderpligt til Geodatastyrelsen om blandt andet virksomheders kvalitetsprocedurer
- – Geodatastyrelsen vil fremover indføre et risikobaseret tilsyn, der tages op til evaluering efter 2-3 år
- – Der vil fortsat være krav til uddannelse og erhvervserfaring for at opnå beskikkelse som landinspektør
Der har været trængsel i Provstlund siden den 2. april, hvor byggeudstillingen Horsens Bygger blev skudt i gang med en række åbent hus-arrangementer om søndagen.
Udviklingen går stærkt i Horsens Kommune, der siden 2008 har oplevet en befolkningstilvækst på 7,8 procent, og det kan mærkes i Provstlund, der i 2015 forventes at være smeltet sammen med Lund.
Jeg er bekymret for, at lokale initiativer som Horsens Bygger vil være truede af regeringens vækstudspil.
Hans Kristian Skibby Erhvervsordfører, Dansk Folkeparti
Ifølge Svend Smedegaard, der er partner i Landinspektørfirmaet Land & Plan og en af idémændene bag genstarten af Horsens Bygger, skal udstillingen ses som et direkte symbol på den store befolkningstilvækst, der blandt andre tiltrækker de børnefamilier, som mange kommuner kæmper om.
– Ni ud af ti er tilflytterfamilier, hvoraf halvdelen er tilflyttere udefra, siger han.
Genstart af udstillingen
Horsens Bygger blev i første omgang skrinlagt i forbindelse med finanskrisen, men den blev genstartet med udstillingen i 2012.
– Udstillingen er resultatet af et godt samarbejde mellem lodsejeren, ejendomsmægleren og os som landinspektørvirksomhed. Vi lagde en strategi for at få genstartet udviklingen, og vi sørgede for at tiltrække flere byggefirmaer og ejendomsmæglere. Når nye beboelsesområder udvikles, giver det ofte anledning til stor diskussion med dramatiske borgermøder og voldsom lokal debat. I Provstlund er det dog gået modsat, siger Svend Smedegaard, der som landinspektør har haft fingeren på pulsen og kunnet hjælpe med detaljer i forbindelse med udstykningsplanen.
Bekymring hos DF
Udstillingen har også vakt interesse på Christiansborg, hvor blandt andre Dansk Folkepartis erhvervsordfører, Hans Kristian Skibby, for nylig besøgte udstillingen.
– Horsens Bygger er et fremragende eksempel på, hvordan man kan lykkes med at give et lokalområde en ny dimension, når folkene bag initiativet har mange års kendskab og en stor interesse i at udvikle området. Jeg er dog bekymret for, at lokale initiativer som Horsens Bygger vil være truede af regeringens vækstudspil, der lægger op til en afskaffelse af ejerskabsrestriktionerne for landinspektørvirksomheder. Konsekvensen kan blive, at store, rådgivende ingeniørfirmaer overtager landinspektørernes arbejde og skader den lokale udvikling. Initiativet risikerer at udvande landinspektørernes uvildighed, og det vil ændre opfattelsen af landinspektørvirksomheder i lokalsamfundet, hvilket vil være skidt, siger Hans Kristian Skibby, der ikke tror på, at lovforslaget vil skabe meget vækst, da der er et meget lille marked for landinspektører.