Den danske byggesektor skal bruge internationale standarder

Ja tak til øget værdi - nej tak til ubrugelige regneøvelser. Foreningen af Rådgivende Ingeniører understreger, at bæredygtighed er helhedstænkning og kræver sund fornuft.
Adm. direktør Henrik Garver, Foreningen af Rådgivende Ingeniører, understreger, at bæredygtighed er helhedstænkning og kræver sund fornuft. Foto: FRI.
Adm. direktør Henrik Garver, Foreningen af Rådgivende Ingeniører, understreger, at bæredygtighed er helhedstænkning og kræver sund fornuft. Foto: FRI.

Der er bred enighed i byggesektoren om, at det er positivt, at regeringen har spillet ud med en publikation om bæredygtigt byggeri. Samtidig har Energistyrelsen præsenteret to nye beregningsmodeller, og det skaber ifølge FRI et stærkere og mere ensartet grundlag for at vurdere konsekvenserne af et byggeri på lang sigt, både i forhold til miljø og økonomi.

FRI ser gode takter i, at modellerne lægger sig op ad det eksisterende DGNB-system, som i dag er standarden for bæredygtigt byggeri i Danmark.

Det er helt afgørende, at ministeren med sine to værktøjer understøtter det store arbejde, som byggeriets aktører allerede er i gang med.

Henrik Garver Administrerende direktør i FRI

– Det er helt afgørende, at ministeren med sine to værktøjer understøtter det store arbejde, som byggeriets aktører allerede er i gang med. Vi glæder os til at deltage i arbejdet om den frivillige bæredygtighedsklasse, som er en del af Byggepolitisk Strategi. Det er en forudsætning for bæredygtighed som dansk styrkeposition, at den frivillige bæredygtighedsstandard bygger på samme principper, men som en light model for bæredygtighed, siger administrerende direktør Henrik Garver fra FRI.

Sund fornuft

Han slår fast, at hvis man politisk ønsker at fremme eksporten af bæredygtigt dansk byggeri, så kræver det, at danske virksomheder anvender internationale standarder:

– Det stiller ikke mindst krav til myndighederne og de offentlige bygherrer. Totaløkonomi, helhedstænkning og bæredygtighed er sund fornuft i byggeri og anlæg. Kunsten er at undgå, at det udvikler sig til tidskrævende og ubrugelige regneøvelser – men giver øget værdi til byggeriet. De nye modeller sikrer en ensartethed og en sammenlignelighed, men igen kræver det, at de anvendes fornuftigt i praksis. FRI?s virksomheder ser frem til at afprøve de nye værktøjer og bidrage til yderligere at sikre bæredygtighed og helhedstænkning i fremtidens byggeri, slutter Henrik Garver.

Relateret indhold