Algebehandlingsvand skal ikke opsamles

Men opsamling af vand ved brug til algebehandling af tage kan blive et krav i en fremtidig godkendelse.
Der foreligger på nuværende tidspunkt ikke noget overordnet krav om, at vandet efter tagrens skal opsamles. Foto: Colourbox.
Der foreligger på nuværende tidspunkt ikke noget overordnet krav om, at vandet efter tagrens skal opsamles. Foto: Colourbox.

Det er mere og mere almindeligt, at der i forbindelse med maling af tage på eksempelvis parcelhuse foretages tagrensning, og i den forbindelse også algebehandling. Men hvad med det benyttede vand? Skal det opsamles, så der ikke løber overskydende sprøjtevæske i kloaker og/eller afløb?

Miljøminister Kirsten Brosbøl (S) oplyser, at midler mod alger på tage er biocider (hverdagsgifte), som skal vurderes og godkendes af Miljøstyrelsen, før de kan markedsføres og bruges i Danmark.

Algemidler virker mod alger, uanset om algerne vokser på taget eller er i vores vandløb som en del af det naturlige økosystem.

Kirsten Brosbøl Miljøminister

Ved godkendelse vurderes det blandt andet, hvordan midlet skal bruges, og der kan som led i godkendelsen fastsættes krav til, at den eventuelle risiko for mennesker, dyr eller miljø mindskes, ved at stille krav om for eksempel brug af handsker og maske eller at opsamle spildevand, så det ikke kommer ud i kloakken og videre til rensningsanlæg og naturlige vandløb. Kravene til brug skal fremgå af produkternes etiketter.

Beskyt liv i vandløb

– Algemidler virker mod alger, uanset om algerne vokser på taget eller er i vores vandløb som en del af det naturlige økosystem. For at beskytte livet i vandløbene kan algemidlet opsamles, inden det løber i kloakken eller direkte ud i vandmiljøet. Dermed undgås påvirkning af alger og andre organismer i vandmiljøet, som midlet også er giftigt overfor, forklarer ministeren.

Der er i øjeblikket fire godkendte algemidler til tagrensning i Danmark – alle med nonanoic acid/pelargonsyre. Der er ifølge miljøministeren ikke et generelt krav om, at afløbende væske fra tage skal opsamles ved tagrensning, men i nogle af godkendelserne fremgår det, at “afløb fra taget til kloaksystem skal afbrydes og eventuel afløbende væske skal opsamles” eller lignende.

Ingen uacceptabel risiko

– På det tidspunkt, hvor midlerne blev godkendt, blev det vurderet, at der ikke er en uacceptabel risiko for vandlevende organismer i forbindelse med afledning fra tagene via afløbssystemerne. I forbindelse med revurdering af midlerne samt ved vurdering af andre midler vil ny tilgængelig viden om aktivstofferne og andre problematiske indholdsstoffer inddrages. Derudover udvikles der løbende nye beregningsmetoder med mere og mere realistiske scenarier for eksponeringen af miljøet. Disse beregningsmetoder inddrages ligeledes i forbindelse vurderingen af midlerne. Opsamling af vand ved brug kan på den baggrund være et krav i en fremtidig godkendelse, oplyser miljøminister Kirsten Brosbøl.

Relateret indhold