Københavns Rådhus har fået moderne CTS-anlæg

Københavns Rådhus har fået topmoderne CTS-anlæg, som styrer og overvåger installationerne i hver en krog af den kolossale fredede bygning.
Trend systemhuset H&N Technology står med en entreprise på omkring fem millioner kroner bag Københavns Rådhus' nye avancerede CTS anlæg. En fredet bygning som rådhuset, der blev indviet i 1906 stiller særlige krav til både planlægning og udførsel, da der for eksempel ikke må bores igennem væggene for at trække kabler.
Trend systemhuset H&N Technology står med en entreprise på omkring fem millioner kroner bag Københavns Rådhus' nye avancerede CTS anlæg. En fredet bygning som rådhuset, der blev indviet i 1906 stiller særlige krav til både planlægning og udførsel, da der for eksempel ikke må bores igennem væggene for at trække kabler.

Københavns Kommune er i gang med et omfattende projekt, der skal levere køling til byens kontorbygninger ved hjælp af vand fra hovedstadens havn. I den forbindelse er varmeanlægget på Københavns Rådhus blevet bygget om, så det samme anlæg både kan levere varme i vinterhalvåret og køling om sommeren.

Trend Systemhuset H&N Technology, som er del af H&N Gruppen, der holder til i Næstved, står bag CTS-anlægget, som sikrer den optimale styring og overvågning af køle/varmeanlægget.

Rådhuset er en træg bygning på grund af de tykke stenmure, så det kan tage et par dage, før en temperaturændring i varme- eller køleanlægget forplanter sig.

Karsten Hallander Maskinmester

– Rådhuset er en af de vigtigste bygninger i byen og har været det, siden det blev bygget. Kommunen har stort fokus på at spare energi, og et nyt CTS-anlæg er en god måde at gøre det på, fordi energiforbruget kan styres stramt efter behov, siger Anders Bojsen-Møller fra Force Technology, der er rådgiver for bygherren Københavns Ejendomme.

Til trods for at kontorerne oppe under taget kan nå 30 grader på en varm sommerdag, har Københavns Rådhus ikke før haft køl. Da køleanlægget bruger energi, bliver der ikke på bundlinjen tale om en energibesparelse, men til gengæld om optimal drift af de energiforbrugende anlæg samt et væsentligt forbedret indeklima.

Teknik til træg bygning

Da rådhuset er fredet, er det ikke en mulighed at bore nye føringsveje til CTS-kablerne. For at gøre arbejdet så skånsomt som muligt har H&N Technology derfor også anvendt de eksisterende murkanaler til lavspændingskablerne i forbindelse med udskiftning og nyetableringen af CTS-anlægget.

Rådhuset har haft et CTS-anlæg siden 1980’erne, men det nye anlæg fra Trend Control Systems er langt mere avanceret. Det forventer maskinmester Karsten Hallander, der har været driftsansvarlig på rådhuset i mere end 30 år, sig meget af. Ikke mindst nu, hvor rådhuset skal køles for første gang i sin mere end 100 årige historie.

Der er det en stor fordel, at CTS-anlægget automatisk logger alle udsving og driftsparametre, og på den måde giver maskinmesteren omfattende data at justere anlægget ud fra.

– Rådhuset er en træg bygning på grund af de tykke stenmure, så det kan tage et par dage, før en temperaturændring i varme- eller køleanlægget forplanter sig. Det nye anlæg er meget mere brugervenligt og giver os et langt bedre overblik over bygningen. Det har langt flere finesser og giver mulighed for at følge hele opvarmnings- og køleprocessen, så vi kan være på forkant. Det er en kæmpe fordel, siger Karsten Hallander.

Taget med på råd

Netop samarbejdet mellem H&N Technology, bygherre og rådgiver er alle parter enige om har været noget særligt. Det har fra begyndelsen været præget af dialog og H&N Technology blev taget med på råd tidligt i processen.

– Rådgiveren har fra begyndelsen været åben overfor vores specialviden, og der har virkelig været tale om sparring. Hvis udbuddet er for firkantet, får bygherre ikke nødvendigvis den bedste løsning, men det kræver omvendt tillid fra bygherres side og omhyggelighed og viden af entreprenøren, hvis det er en mere åben proces. Det har der været her, og det har fungeret virkelig godt, siger Lars Rasmussen.

H&N Technology har fra begyndelsen af processen holdt ugentlige byggemøder med rådgiver, bygherre og driftsansvarlig. Maskinmester Karsten Hallander har følt sig hørt.

– Rådhuset er på en måde en blanding mellem et museum og en moderne kontorbygning. Det har skullet fungere i hele anlægsfasen, uden at politikere og personale er blevet generet alt for meget. Det har fungeret godt fra første planlægningsmøde til aflevering, siger Karsten Hallander.

Opgaven bliver endeligt afleveret i sommer og Lars Rasmussen er en stolt og glad mand.

– Det kræver respekt at etablere ny elektronik i en historisk bygning som Københavns Rådhus, og det har været interessant at komme rundt i samtlige kontorer. Det er tilfredsstillende at have været med til at løfte så stor en opgave.

Relateret indhold