Mens landsgennemsnittet af elever, der efter endt folkeskole søger ind på en erhvervsuddannelse, ligger på 20 % og dermed stadig langt fra målet på 25 %, er historien en anden i Varde Kommune.
Her vælger 30 % af kommunens unge en erhvervsrettet uddannelse, ligesom mange virksomheder i kommunen bidrager til at uddanne og talentudvikle de unge.
Læs mere: Dumpet: For mange unge fravælger stadig jobbet som tømrer og murer
Så for at favne og fortsat styrke de unges interesse for faguddannelserne og samtidig tiltrække lærlinge fra flere faggrupper til at bo og uddanne sig i Varde Kommune har byrådet afsat midler til etablering af en lærlingelandsby eller lærlingecampus.
I første omgang lyder beløbet på 1,5 mio. kroner til udvikling et koncept, der skal skabe et bofællesskab og ungemiljø for unge på erhvervsuddannelser.
11 forskellige indsatser
Beløbet er en del af byrådets særlige pulje, Byrådsgrundlagspuljen, som blev skabt i 2022 og uddeles til indsatser, der understøtter Byrådets ambitioner frem mod 2025.
Læs også: Kommunen vil selv bestemme – opfører 20 vindmøller de næste 5 år
Forligspartierne fra efterårets budgetforhandlinger i kommunen har netop uddelt puljen til 11 forskellige indsatser, der blandt andet også omfatter udarbejdelse af en helhedsplan for Alslev by og et byudviklings- og boligprojekt omkring Vadehavspladsen, Handelsskolegrunden og Engdraget i Varde.
– Med uddelingen af Byrådsgrundladspuljen fastholder vi fokus på den gode hverdag, der er mulighed for at skabe sig i vores kommune. Vi understøtter den lokale udvikling, sikrer flere boliger, bakker op om de lokale ildsjæle, fastholder den grønne dagsorden og skaber nye muligheder for unge, så det bliver endnu mere attraktivt at bo og arbejde i Varde Kommune, siger Mads Sørensen, borgmester (V) i Varde Kommune.
Indsatserne modtager midler for godt 11 mio. kroner samlet.