Juul Frost Arkitekter vinder stor opgave på Svalbard

JFA skal sætte scenen for Forskningsparkens og Longyearbyens fremtidige udforming på norske Svalbard.
JFA skal nu binde Longyearbyen tættere sammen med byens forskerpark. Foto: Kristoffer Eng.
JFA skal nu binde Longyearbyen tættere sammen med byens forskerpark. Foto: Kristoffer Eng.

Om Svalbard

  • Longyearbyen blev oprettet i 1906 af entreprenøren John Munroe Longyear og er en af de nordligste bosættelser. Svalbard har arktisk klima med et stærkt præg af kystklima. Om sommeren er der midnatssol, mens der er polarnætter om vinteren. Omkring 60 procent af ø-gruppen er dækket af gletsjer, 30 procent af isfrie bjerge og 10 procent af vegetation. Det ekstreme klima har betydning for byens udformning og de sociale samværsformer med naturen som kulissen, som byen underordnes.

Svalbard gennemgår en afgørende proces, hvor kuldrift som vigtigste indtægtskilde er for nedadgående. Den norske regering fokuserer derfor på uddannelse og forskning med ‘Universitetssenteret på Svalbard’ (UNIS) som den centrale spiller. Forskerparkens fremtidige udbygningsmulighed og udviklingsplan for integrationen mellem Forskerparken og Longyearbyen skal nu afdækkes og implementeres. På baggrund af stærke kompetencer indenfor campusplanlægning og større strategiske udviklingsopgaver er Juul Frost Arkitekter (JFA) valgt til at sikre denne proces med Statsbygg som opdragsgiver. Det skriver JFA i en pressemeddelelse.

Centrum for viden

– JFA forsøger konstant at udvide vores forståelse af, hvad en campus er. Integrationen med omgivelserne ligger os særligt på sinde, idet campus har potentiale for at tegne værtsbyen som centrum for viden og tiltrække videnserhverv. Byen kan samtidig være med til at gøre campus til et levende, inviterende sted for alle. Udfordringen med Svalbards forskningspark og Longyearbyen er på én gang velkendt og fremmed, idet både by og campus er præget af geografien og de ekstreme klimaforhold. Stedets helt unikke karakter kræver, at indsatser gøres med største præcision, siger partner i JFA, Helle Juul.

JFA forsøger konstant at udvide vores forståelse af, hvad en campus er.

Helle Juul Partner, Juul Frost Arkitekter

Tegnestuen beskriver selv transformation af introverte universitetsområder til byintegrerede campusser som en af kernekompetencerne, mens samarbejde, synlighed og synergi bruges som platform. Senest har tegnestuen stået for strategien for Campus Marienlyst – også i Norge – i et område der har potentiale til at blive Drammens nye knudepunkt indenfor læringsmiljøer og idræt.

På Svalbard mødes kraftfuld natur med kultur og viden. Med naturen som vidensplatform skal by og forskerpark gå sammen om en fælles fortælling, der skaber identitet indadtil og styrker Svalbards, Longyearbyens og Forskningparken udadtil i en samlet profilering, oplyser tegnestuen.

Forskerparken huser udover UNIS - universitetscentret - også Norsk Polarinstitutt og Svalbard Museum. Foto: Kristoffer Eng.
Forskerparken huser udover UNIS – universitetscentret – også Norsk Polarinstitutt og Svalbard Museum. Foto: Kristoffer Eng.

Relateret indhold