Danmarks mest vindende tegnestue
- Aarhus Arkitekterne står bag nogle af de allerstørste og mest komplekse sygehusbyggerier herhjemme. Med opgaver som b.la. udvidelsen af Det nye Rigshospital, opførelsen af det helt nye Nyt Aalborg Universitetshospital samt udvidelsen af Sygehus Sønderjylland og Hvidovre Hospital beskriver Aarhus Arkitekterne sig selv som Danmarks mest vindende tegnestue inden for sundhedsbyggeri.
Dansk Center for Partikelterapi bliver det mest avancerede stråleterapicenter til dags dato og det eneste af sin art i Danmark. Der eksisterer kun få lignende bygninger i verden, så det nye danske behandlingstilbud bliver enestående. Det oplyser Aarhus Arkitekterne, som skal tegne det nye center.
Aarhus Arkitekternes vinderforslag lægger vægt på, at den unikke funktion afspejles i både det ydre og det indre. På den måde er facaderne og bygningens samlede udtryk udviklet, så de relaterer til centrets funktion og fortæller historien om den præcision, der er centralt for stråleterapi som behandlingsform.
Der er tale om et meget avanceret og komplekst byggeri, hvor grænsefladen mellem teknisk udstyr og humant byggeri spiller en altafgørende rolle i konceptudviklingen.
Mette Dan-Weibel Direktør for sundhedsafdelingen, Aarhus Arkitekterne
Partikelcentrets betonkonstruktion er i sin natur fascinerende – en støbning på 14.000 kubikmeter med op til 4 meter tykke vægge. Bygningen bliver 70 meter lang og næsten 3 etager høj. Denne konstruktion kombineret med noget af verdens mest avancerede og eksklusive udstyr til kræftbehandling gør bygningen ganske unik.
Tænkt indefra
Bygningen er tænkt indefra og ud. Med et stærkt fokus på funktionelle krav og indre værdier har arbejdet drejet sig om at identificere den optimale funktionalitet og sikre præcise rumligheder og optimale dagslysforhold omkring bygningens indre patient- og personalerelaterede funktioner. Samtidig har det været et kardinalpunkt at sikre et optimalt flow for patienter og personale i klare, entydige patientforløb og arbejdsgange.
– Vi bringer vores store ekspertise og erfaring med sundhedsbyggeri ind i projektet. Der er tale om et meget avanceret og komplekst byggeri, hvor grænsefladen mellem teknisk udstyr og humant byggeri spiller en altafgørende rolle i konceptudviklingen, siger direktør for sundhedsafdelingen hos Aarhus Arkitekterne, Mette Dan-Weibel, og fortsætter:
– Det er lykkedes os at indtænke helende arkitektur i form af et styrket humant plejemiljø i et byggeri, hvor fokus i høj grad er på patient- og personalesikkerhed samt effektive arbejdsgange. Det er afgørende for os, at brugerne oplever centret som et rart sted, siger Mette Dan-Weibel.
Ro, velvære og tryghed
Dommerkomiteen i konkurrencen roser vinderforslaget for dets arkitektoniske kvalitet.
– Forslaget formår på enkel og overbevisende vis at tilpasse sig den eksisterende bygningsmasse ved at spejle det kantede formsprog, bygningshøjde og tekniketagen i form af ‘Lanternen’ øverst som den lette bygningsdel, der adskiller sig fra den øvrige bygningsmasse, lyder det blandt andet i dommerbetænkningen.
– Den foreslåede facade med det regulære arkitektoniske greb i form af Corten-skærmen med huller og “strittere” fremstår med stor variation og omskiftelige udtryk i en kunstnerisk dimension. De indre atrie-rum med de grønne atrie-haver og det berigende himmellys bidrager til ro, velvære og tryghed i behandlingen og gør huset til et rart sted at opholde sig. Atrie-haverne og ankomst-atriet i husets indre skaber en variation af rumligheder, der beriger oplevelsen i huset, udtaler dommerkomiteen videre om Aarhus Arkitekternes vinderforslag.
Den samlede etableringsudgift er vurderet til ca. 800 mio. kr., og totalentreprenør på byggeriet er Hoffmann. Rådgiverteamet tilknyttet opgaven består ud over Aarhus Arkitekterne af konsulentvirksomheden colorcloudstudio, hollandske Royal Haskoning og Alectia. Byggeriet indgår som en del af Det Nye Universitetshospital i Aarhus, og det forventes at gå i gang i marts 2016, mens det forventes at tage imod de første patienter i 2018.