De fem teams
- – Arkitema Architects og Rambøll Danmark A/S.
- – Cubo Arkitekter A/S, Møller & Grønborg A/S, ISC Rådgivende Ingeniører A/S og Esbensen Rådgivende Ingeniører A/S.
- – Henning Larsen Architects, Gottlieb Paludan Architects, Arkitekt Kristine Jensens Tegnestue og HaCaFrø/Tyrèns .
- – KPF Arkitekter AS, EFFEKT Arkitekter ApS, Topotek1 (Berlin), MOE A/S Rådgivende Ingeniører og ÅF Lighting.
- – Tegnestuen Vandkunsten a/s, Grønne & Jessen Arkitekter m.a.a. a/s, Lyngkilde a/s, Thornton Tomasetti og Professor Helle Matiasen.
Der har været stor interesse for at deltage i prækvalifikationen med i alt 25 ansøgende teams. De fem udvalgte teams går nu videre til selve projektkonkurrencen, som vil blive udskrevet af Mercantec, Viborg Kommune og Realdania i september 2015.
I projektkonkurrencen skal deltagerne komme med et samlet forslag til udformningen af dels et erhvervsgymnasium, der skal være et fremtidsorienteret studiemiljø for erhvervsgymnasiale uddannelser til ca. 1.100 elever og 100 ansatte på den nordlige side af baneterrænet, dels en ny broforbindelse over banen, som skal være et levende byrum til både bevægelse og ophold, samt som for-areal til perronen. Desuden en overordnet bebyggelsesplan for de tilstødende arealer syd for banen.
Forventningen er, at der bliver udpeget en til tre vindere af projektkonkurrencen. Vinderne inviteres herefter til at deltage i et udbud med forhandling, som forventes afsluttet i foråret 2016.
Valget af teams er sket på grundlag af et EU udbud.
Banebyen
Viborg Baneby omfatter et stort byområde omkring og syd for Viborg station, herunder erhvervsområdet omkring Marsk Stigs Vej og Erik Glippings Vej.
Viborg Byråd vedtog i 2013 en helhedsplan for området. Et kommuneplanforslag, der omsætter visionerne i helhedsplanen til konkret planlægning forventes endelig vedtaget efteråret 2015.
“Banebroen” er navnet på den nye cykel- og gangforbindelse, der skal skabe sammenhæng på tværs af banen og ændre Viborg Baneby fra et isoleret forstadsområde til en levende og bæredygtig bydel. Viborg Byråd har afsat 42 mio. kr. inkl. Fondsafgift, og Realdania har givet tilsagn om at støtte Banebroen med 25 mio. kr.
Viborg Byråd har herudover i budgettet for 2015-2018 afsat 58 mio. kr. til medfinansiering af andre infrastrukturprojekter i Viborg Baneby, såsom stationsparkeringspladser, Hærvejen, ny fordelingsvej, Den Grønne Sti, mm. Byrådet investerer samlet ca. 191 mio. kr. i banebyområdet, inklusiv ny banevej og Banebroen.
