Inderhavnsbroen
- Broen er en del af den gang- og cykelforbindelse, som sikrer sammenhængen mellem Kongens Nytorv og Christianshavn via Nyhavn og Grønlandske Handels Plads med videre forbindelse mod nord via broen over Proviantmagasingraven og mod Amager via broen over Christianshavns Kanal/Trangraven. Når broerne er færdige kan man som fodgænger eller cyklist let komme fra Nyhavn til Christianshavn og Holmen og videre til Amager.
- Det forventes, at der dagligt vil køre 3-7.000 cyklister på Inderhavnsbroen.
- De nye broer kan lukkes op og har frihøjder, der tilgodeser de sejlende. Frihøjden på 5,40 m under broen svarer til højden under de øvrige broer i havneløbet.
- Det særlige ved broen er, at det er en skydebro. Den åbner ved, at de midterste brofag trækkes ind i de brofag, der ligger mod land.
Københavns Kommune er i gang med opførelsen af tre gang- og cykelbroer, der skal binde Kongens Nytorv og Christianshavn sammen via Nyhavn og Grønlandske Handels Plads, og nu skal de 50 meter lange og 500 tons tunge stålfag monteres på den ene af de tre broer, Inderhavnsbroen.
Stålfagene ankom med pram fra Polen i weekenden og vil i København blive monteret fra en flydekran, som sejler hen til prammen og henter et stålfag ad gangen. Prammen lægger til kaj ud for A.P. Møllers hovedsæde, idet kran og pram er så store, at de ikke kan manøvrere rundt ved siden af hinanden helt henne ved Inderhavnsbroen.
Det har været et meget komplekst forløb, hvor vi har mødt en række udfordringer, blandt andet fordi vores oprindelige entreprenør gik konkurs tidligt i forløbet.
Anders Møller Serviceområdechef, Teknik- og Miljøforvaltningen (KK)
Monteres om natten
Monteringen nærmest Grønlandske Handels Plads skulle oprindeligt have fundet sted om natten, men er nu blevet fremrykket, fordi vejret er optimalt. Dermed går monteringen i gang i eftermiddag den 3. august, hvorefter stålfaget nærmest Nyhavn vil blive monteret.
Det særlige ved Inderhavnsbroen er, at den er en skydebro, som i stedet for at åbne og lukke som en traditionel klap- eller svingbro skal trækkes frem og tilbage af et wiresystem. De øvrige byggekomponenter er ankommet løbende igennem de seneste måneder og er blevet monteret på betonfagene på hver side af havneløbet. I maj ankom broens to næsehjul, som skal medvirke til, at stålfagene kan køre frem og tilbage. I juni er monteringen af stålrækværker på betonfagene påbegyndt, og der er blevet arbejdet på betontrapper og kunststofbelægningen.
Tæt på målet
Når stålfagene efter ankomsten er blevet monteret på broen, skal der tilsluttes el og mekanik samt installeres belysning og udføres kunststofbelægning. Og så skal alle funktionerne testes grundigt igennem, før Inderhavnsbroen er klar til indvielse.
– Vi er meget tæt på målet nu, og det er vi selvfølgelig rigtig godt tilfredse med. Det har været et meget komplekst forløb, hvor vi har mødt en række udfordringer, blandt andet fordi vores oprindelige entreprenør gik konkurs tidligt i forløbet. Vi ser derfor rigtig meget frem til at kunne indvie Inderhavnsbroen sammen med københavnerne og A. P. Møller Fonden senere på året, siger serviceområdechef i Teknik- og Miljøforvaltningen, Anders Møller.
Det vil senere på sommeren bliver meldt ud, hvornår og hvordan indvielsen af Inderhavnsbroen kommer til at foregå.

