88-årig renoveres indvendigt

Skou Gruppen A/S skal varetage renoveringen af bygning D1 på Gentofte Hospital i partnerskab med Alectia A/S og JJW Arkitekter.
Til sommer begynder den indvendige totalrenovering af bygning D1 på Gentofte Hospital, som varetages af Skou Gruppen A/S, Alectia og JJW Arkitekter.
Til sommer begynder den indvendige totalrenovering af bygning D1 på Gentofte Hospital, som varetages af Skou Gruppen A/S, Alectia og JJW Arkitekter.

Den vestlige fløj i bygning D1 på Gentofte Hospital ser i dag stort set ud, som dengang hospitalet blev opført i 1927. Interiøret og faciliteterne er med andre ord ved at være nedslidt og trænger til at blive moderniseret. Desuden har nutidens hospitaler nogle helt andre lokalebehov i dag end for 88 år siden.

Men den slidte tilstand får snart en ende. Den indvendige totalrenovering af bygningens fire etager begynder til sommer. Her bevares de gamle udvendige facader, mens de indvendige vægge rives ned, og alt inventar udskiftes.

Når vi bygger og renoverer hospitaler, er nøgleordet fleksibilitet. Man skal nemt kunne ændre bygningen til andre formål og til anden anvendelse, end hvad der er i udsigt nu.

Michael Møller, markedschef ved Alectia.

– Før havde vi primært 4-6 sengsstuer, men i dag har vi ikke behov for så mange sengepladser, da patientbehandling oftest foregår ambulant. Nu får vi ensengsstuer, hvilket har flere fordele såsom mindre smittespredning blandt patienter og mere privatliv. Desuden bliver det nemmere for det kliniske personale at undersøge indlagte patienter på stuen, forklarer Gert Olsen, projektleder på Gentofte Hospital.

Fleksibilitet

Bygningen kommer til at rumme ambulatorium i stueetagen, sengeafdelinger på 1. og 2. etage samt administration og kontorfaciliteter øverst. Under indretningen af bygningen er der hele tiden fokus på at bygge så fleksibelt, at bygningen kan rumme forskellige medicinske specialer og samtidig tage højde for, at Gentofte Hospital kan få andre behov i fremtiden.

– Når vi bygger og renoverer hospitaler, er nøgleordet fleksibilitet. Man skal nemt kunne ændre bygningen til andre formål og til anden anvendelse, end hvad der er i udsigt nu, siger Michael Møller, markedschef ved Alectia.

I partnerkonstellationen er det Alectia, der rådgiver Skou Gruppen om de særlige installationer, som fx installation af medicinske gasarter og lys, som en sengeafdeling på et hospital kræver. Den arkitektoniske linje, som Skou Gruppen skal bygge efter, defineres af JWW Arkitekter. Her bliver der særligt lagt vægt på en indretning, der bidrager til patienters velvære og helbredelse og skaber et fysisk attraktivt arbejdsmiljø.

Stor erfaring

Tidligere har Skou Gruppen været hovedentreprenør på hospitalsrenoveringer på Hillerød, Bispebjerg og Hvidovre Hospital. Men det er første gang, at entreprenørvirksomheden skal lede og udføre en hospitalsrenovering i samarbejde med Alectia og JJW Arkitekter, som begge har stor erfaring med hospitalsbyggeri.

– Det er spændende at varetage hospitalsbyggerier, fordi det er mere indviklet end andre byggerier. Fx er der meget teknik, som skal bygges ind på den helt rigtig måde både i forhold til funktion og rengøring, siger Martin Skou Heidemann, adm. direktør for Skou Gruppen.

Projektsummen for renoveringen af den vestlige fløj i bygning D1 er cirka 40 millioner kroner.

De gamle udvendige facader bevares, mens de indvendige vægge rives ned.
De gamle udvendige facader bevares, mens de indvendige vægge rives ned.
Alt inventar udskiftes for at modernisere det nedslidte inventar og tilpasse bygningen til nutidens behov på et hospital. Foto: Jesper Ludvigsen.
Alt inventar udskiftes for at modernisere det nedslidte inventar og tilpasse bygningen til nutidens behov på et hospital. Foto: Jesper Ludvigsen.

Relateret indhold