AAB renoverer seniorvenligt: Antallet af ældreboliger skal op

I 2030 vil knap hver fjerde person i Danmark være over 65 år. Det stiller krav til boligmassen, der skal være mere ældrevenlig. AAB Silkeborg er allerede gået i gang med at omdanne familieboliger til seniorboliger.
Boliger til seniorer skal være fri for dørtrin og badekar, være lette at komme rundt i med en rollator/kørestol, have støttehåndtag ved toilettet, niveaufri adgang og gerne en elevator. Foto: Getty Images
Boliger til seniorer skal være fri for dørtrin og badekar, være lette at komme rundt i med en rollator/kørestol, have støttehåndtag ved toilettet, niveaufri adgang og gerne en elevator. Foto: Getty Images

BL – Danmarks Almene Boliger, der er interesse- og brancheorganisation for de almene boligorganisationer og den ene million mennesker, der bor i almene hjem, har i rapporten ‘Boliger til hele livet’ kigget ind i behovet for ældreboliger. For behovet er der – og fremadrettet vil behovet vokse støt, når de store årgange fra 1950’erne og starten af 60’erne går på pension.

De vil, som de nuværende 65+-årige, også ønske sig mindre, let tilgængelige lejeboliger – med elevator, højt toilet, brede døråbninger med plads til rollator/kørestol og niveaufri adgang til en opgangsdør, der er udstyret med automatisk åbning og lukning.

– Det er vigtigt, at vi allerede nu får fremtidssikret boligmassen og får gjort flere af de almene boliger tilgængelige, så de passer til et langt liv. Det vil hjælpe med at mindske presset på plejeboligområdet, ved at flere seniorer kan bo længst muligt i eget hjem, siger Solveig Råberg Tingey, viceadministrerende direktør i BL – Danmarks Almene Boliger til Fagbladet Boligen.

En fjerdedel over 65 år i 2030

Den del af danskerne, der er fyldt 65 år, vil i fremtiden udgøre en markant større del af befolkningen, end den gør i dag. I gennemsnit vil den ældste befolkningsgruppe vokse med godt 21.000 personer om året de næste 10 år. Knap hver fjerde person i Danmark vil være 65 år eller derover i 2030.

De godt 200.000 flere danskere i aldersgruppen 65+ år svarer samtidig til mellem 100.000 og 175.000 flere husstande og et fremtidigt boligbehov i samme størrelsesorden i 2030.

Hvis den almene sektor skal kunne huse samme andel af seniorer og ældre i fremtiden, vil det kræve 45.000 flere almene boliger til målgruppen i 2030, viser rapporten, der giver et indblik i befolkningsudviklingen på tværs af landet, tegner profilen af seniorer og ældre i dag og i fremtiden og kortlægger boligmulighederne og behovet fremover.

BL - Danmarks Almene Boliger har i rapporten 'Boliger til hele livet' kigget ind i behovet for ældreboliger. Foto fra rapportens forside
BL – Danmarks Almene Boliger har i rapporten ‘Boliger til hele livet’ kigget ind i behovet for ældreboliger. Foto fra rapportens forside

Hvad gør en bolig seniorvenlig?

En af de almene boligforeninger, der allerede nu arbejder på at skaffe flere ældrevenlige boliger, er AAB Silkeborg, der håber at kunne fastholde nuværende beboere, som bliver ældre. Samtidig ønsker man at kunne åbne op for nye beboere, som har et ønske om at flytte i en almen lejlighed, efter huset og haven er blevet for krævende.

Flemming Jensen, direktør i AAB Silkeborg, siger:

– Mange spørger simpelthen til, om vi har en bolig, de kan blive gamle i. Og elevator står øverst på deres ønskeliste. Vi har i flere år haft fokus på at bygge tilgængelighed ind i vores boliger, så vi kan huse de mange flere ældre, som vi står overfor om ganske få år, fortæller Flemming Jensen til Fagbladet Boligen.

Landsbyggefonden har kigget på, hvad det specifikt er, der gør en bolig seniorvenlig:

Opgang:

Elevator

Bredt indgangsparti

Automatisk åbning og lukning af opgangsdør

Klapstol på repos

P-pladser til folk med handicap

Bolig:

Rummelig entre med god venderadius

Brede døråbninger med plads til rollator/kørestol

Ingen dørtrin

Badeværelse:

Højt toilet

Plads under vask til kørestol

Bruseniche

Støttehåndtag ved toilet

Køkken:

Tilgængelig bordhøjde

Mulighed for at skabe plads til kørestol under komfur og vask

Udearealer:

Niveaufri adgang til opgangsdør

Terrænregulering

Siddeområder tæt på opgang

Kilde: Build

Elevatorer koster kassen

Den liste har AAB Silkeborg taget til sig, for der må gøres noget, når analysen ‘Boliger til hele livet’ viser, at andelen af borgere over 65 år i Silkeborg Kommune vil stige med over 23 % frem mod 2030.

Boligorganisationen renoverer derfor familieboliger om til seniorvenlige boliger ved bl.a. at lave rummelige badeværelser, fjerner dørtrin i hele boligen og fjerner trapper og regulere det udendørs terræn, så beboere med gangbesvær, i kørestol eller med rollator kan komme omkring

AAB Silkeborg har gennem årene fundet ud af, at det giver mening især at tilgængelighedsrenovere de boliger, der ligger i stueetagen. Dermed undgås de omkostningstunge elevatortårne.

– Det koster kassen at indsætte og drifte elevatorer. Og den udgift vil vi da gerne spare vores beboere for, når vi kan lave lige så fine ældre- og handicapvenlige boliger i stueplan, der, hvor vi kan terrænregulere, siger Flemming Jensen.

Flere private seniorbofællesskaber på vej

Som vi har skrevet en del om her på Dagens Byggeri, er der også flere private seniorbofællesskaber på vej, som kan være et alternativ til de almene ældre- og handicapvenlige boliger.

Eksempelvis har ejendomsudvikleren Tetris godt gang i etableringen af seniorbofællesskaber flere steder på Sjælland – snart kommer også jyske seniorbofællesskaber på landkortet.

Læs også om Realdanias kortlægning og analyse af bofællesskaber inkl. dem til seniorer. Den viser bl.a., at det der generelt tiltrækker ved bofællesskaber, er fællesområder, fællesspisning, fællesaktiviteter m.v. Kortlægningen sluttede ved udgangen af 2021, hvor der fandtes over 400 bofællesskaber i Danmark med omkring 10.000 boligenheder.

Heraf er 152 aldersblandede bofællesskaber med 3.400 boligenheder og 235 seniorbofællesskaber med 5.500 boligenheder.

Relateret indhold