Årstiderne Arkitekter har sat sit præg på indre Nørrebro

Firmaet har med respekt for fortiden genopfundet bydelen.
Irma-karreen i indre Nørrebro i København har fået et arkitektonisk løft af Årstiderne Arkitekter.
Irma-karreen i indre Nørrebro i København har fået et arkitektonisk løft af Årstiderne Arkitekter.

Fakta om projektet

  • – Sortedams Dosseringens karré er beliggende Sortedams Dosseringen 3-9, Ravnsborg Tværgade 1-9 og Ravnsborggade 14, 12, 12B og 12C. Byggeriet er på i alt 22.066 kvadratmeter fordelt på fem etager og har et grundareal på 6.600 kvadratmeter.
  • – Karréen er opført i henholdsvis 1871, 1890 og 1930.
  • – Aberdeen er udviklingspartner og bygherre, mens Moe er ingeniør.
  • – Årstiderne Arkitekter blev etableret i Silkeborg i 1985 og er i dag blandt de fem største tegnestuer i Danmark med en årlig omsætning på over 100 millioner kroner.
  • – Med i alt fem tegnstuer beliggende i Silkeborg, Herning, København, Nesbyen i Norge og Göteborg i Sverige har Årstiderne i alt cirka 170 ansatte.

Karréen med Irma-hønen på toppen har gennemgået en gennemgribende forvandling fra gadeplan og helt op til taget hos hønens blinkende neonæg. Efter næsten fem års arbejde står projektet færdigt i foråret 2015.

Renoveringen har givet helt nyt gadeliv og trivsel til indre Nørrebro. Ifølge Årstiderne Arkitekter, der har tegnet hver eneste af de cirka 22.000 kvadratmeter, er Irma-karréen et godt eksempel på, at en symbiose mellem små-erhverv og borgere kan lykkes i indre by.

Årstiderne Arkitekter har valgt fast adresse i epicentret for det store ombygningsprojekt. Hver eneste kvadratmeter, skitse og planlægning er blevet realiseret direkte foran kontorvinduerne. Lidt usædvanligt, men umiddelbar en sund syretest på ideerne fra tegnebrættet, der har betydet stor fremgang og vækst for Årstiderne Arkitekter. Firmaet er i dag den tegnestue i København, der bygger flest boligkvadratmeter med cirka 100.000 kvadratmeter igangværende projekter.

– Der en vis ærefrygt forbundet med at gå i gang med en revitalisering af et så stort intakt industriområde på indre Nørrebro. Irma-hønen er også et velkendt element fra byens skyline, som de fleste københavnere værner om, siger Mikkel Westfall, partner hos Årstiderne Arkitekter og ansvarlig for Irma-karréens renovering.

Originalt og råt

I dag er det industrielle udtryk til dels bevaret i de indre gårde og ud mod Sortedamssøen ved at have flyttet private boliger væk fra stueplan og gjort lokalerne velegnet til erhverv til især restauranter, caféer, it-virksomheder og med den fortsatte eksistens af gallerier, værksteder, lydstudie og en trådvare-grossist samt en motorcykelklub. De originale og rå indgangspartier og porte ud mod Sortedamssøen er derfor bevarede.

Mikkel Westfall forventer, at området vil tiltrække turister og få internationale tegnestuer til at løfte øjenbryn. Ifølge ham er udenlandske tegnestuer altid interesserede i, hvad nordiske arkitekter og bygherrer finder på af nyt i eksisterende byggerier, da det er udfordringen i mange storbyer. Og fordi vi i Danmark er verdenskendte for at have fokus på by-udvikling og rummet, hvor borgerne skal fungere og have en hverdag i stedet for kun at fokusere på selve bygningerne.

Årstiderne Arkitekter stod over for godt 22.000 slidte, misligeholdte og administrativt tunge kvadratmeter midt i København og med en masse private boliger, der bliver istandsat, når lejemålene ophører og folk flytter fra, hvilket stadig sker i dag, fordi cirka halvdelen af de i alt 129 eksisterende lejligheder i komplekset mangler at blive renoveret.

– Som arkitekter mener vi, at det er vigtigt at gøre sit forarbejde ordentligt, være tolerant og respektere den kultur, der har præget bygningen gennem flere hundrede år. For os er bygninger levende og fortæller historier, fortæller Mikkel Westfall og slår fast, at karréen derfor skulle kunne rumme dét, som den i forvejen gjorde, nemlig private boliger, værtshusgæster, erhvervslokaler og arbejdsværksted til kunstnere og musikere.

Mens projektet har været i gang, har Årstiderne Arkitekter valgt at have fast adresse i epicentret for det store ombygningsprojekt.
Mens projektet har været i gang, har Årstiderne Arkitekter valgt at have fast adresse i epicentret for det store ombygningsprojekt.

Relateret indhold