MiniCO2 Etagehus Træ
- Supplerende adresse: Kanalbyen, Fredericia, Byggefelt 46
- Bygherre: Realdania By & Byg
- Totalrådgiver og arkitekt: Jaja Architects
- Arkitekt: ONV Arkitekter
- Ingeniør: Artelia
- Hovedentreprenør: Egil Rasmussen
- Leverandør: Blumer-Lehmann AG, Schweiz
- Byggestart: September 2022
- Forventes færdigt: November 2023
- Estimeret budget: 9 mio. kr.
- Omfang: 600 m², 5 etager, 1 bygning, 4 lejelejligheder på ca. 120 kvm. Mulighed for en studiebolig i stueetagen.
- Bæredygtighed: DGNB Guld samt livscyklusvurdering
- Kilde: Byggefakta
Siden september er der arbejdet på at gøre byggepladsen på Kongensstræde i Fredericia klar til den fem etagers høje træbyggeri MiniCO2 Etagehus Træ. Nu er de præfabrikerede træelementer så ankommet på ni lastbiler direkte fra en træfabrik i Schweiz – klar til at blive samlet som ét stort samlesæt. Byggeprocessen forventes at tage blot 6-9 dage, så vil råhuset være rejst fra jorden op i fem etager. Herefter kan bygningen lukkes med skrå tagelementer.
Eksperimentets omdrejningspunkt er at afprøve i skala 1:1 hvordan træ præsterer i et mindre etagebyggeri til boligformål. Byggeriet skal opføres indenfor et normalt anlægsbudget for at maksimere skalérbarhed og relevans for branchen.
Ud over træhuset er et tilsvarende MiniCO2 etagehus med tegl som det primære byggemateriale under planlægning. Det kommer til at ligge lige ved siden af træhuset. Begge huse bliver identisk udformet, så det vil være muligt at lave komparative sammenligninger på tværs af husene.
Derudover er Realdania By & Byg i gang med at opføre et ‘Effektivt byggeri’ i Fredericia, som har fokus på, hvordan digitale værktøjer kan bidrage til at effektivisere byggeprocessen og undgå spild, fejl og mangler, som både belaster økonomi, klima og miljø.
Moderne boliger
Selvom Realdania By & Bygs udviklingsbyggerier i Kanalbyen i Fredericia er eksperimenterende og skal udvikle nye løsninger til at reducere CO2-aftrykket i byggeriet, skal de også udgøre gode boliger.
Realdania By & Bygs udviklingsbyggerier opføres til bæredygtighedscertificeringen DGNB Guld og skal samtidig leve op til gængse forventninger til komfort og praktisk indretning af moderne boliger. Husene vil hver indeholde 4 lejelejligheder på et bruttoareal på ca. 120 m2 samt mulighed for en studiebolig i stueetagen.
Byggeklodserne passer på millimeteren
Træ vejer væsentligt mindre end f.eks. betonelementer, hvilket giver den fordel, at man kan fylde lastbilerne helt op med træ, mens der ofte kun kan være ét betonelement ad gangen. Det giver mindre transport og mindre støv og støj for naboerne.
– Når man bygger med træelementer, får man desuden en ualmindelig høj præcision – her taler man om millimeter, mens man i betonbyggeri har noget større tolerancer. Det peger mod et mere præcist byggeri, siger Jørgen Søndermark, projektchef og arkitekt i Realdania By & Byg.
Træ fra nærmiljøet
Træelementerne er produceret i Schweiz, hvor man har stor erfaring med at bygge i træ. Alpelandet er blandt de førende lande i den omstilling, som træetagehuset i Fredericia skal være med til at drive frem i Danmark – for eksempel ved at bygherrer, rådgivere og andre professionelle indenfor byggebranchen kan få inspiration til, hvordan et etagehus kan bygges i træ.
I samarbejde med projektteamet har Realdania By & Byg blandt andet fået udviklet nyskabende ‘træhybrider’ – for eksempel et nyudviklet etagedæk, hvor træmængden er reduceret med en tredjedel i forhold til normalt. Disse elementer bestod i september en omfattende brandtest med bravur.
– Træet til træelementerne stammer fra skove i en omkreds af ca. 100 km fra savværket i Schweiz, som også er produktionsstedet. Transporten til Danmark er naturligvis et minus i det samlede CO2-aftryk. Det opvejes dog til dels af, at et femetagers hus kan være på blot ni lastbiler, siger Jørgen Søndermark.