Frederik Riber står bøjet over den mørkebrune arbejdsstation og er ved at nærstudere den halvkrøllede tegning, der hænger på væggen.
– Altså jeg kan da godt starte med at gøre det på din måde, og så gør jeg det på min måde bagefter, siger Frederik til sin træner Peter Johnny Hansen.
Det handler om at gribe chancen nu, hvor den er der. Jeg gider ikke at tænke tilbage på det, så vi giver den så meget gas nu, så vi kan sige, at vi gjorde alt, hvad vi kunne, og fik det resultat, vi gjorde, som vi kan være stolte af.
Bygningssnedker Frederik Riber WorldSkills-deltager 2017Frederik Riber gør sig klar til at deltage til VM i Skills 2017 i Abu Dhabi.Peter bøjer armene og læner sig lidt ind over bordet. Han kigger nøje på Frederik, der finurligt og med et alvorligt blik begynder at skære i træet, der skal skabe rammerne for et vindue. Frederik begynder at skære, alt imens sekunderne tikker afsted på hans iPhone.
Siden 2013 har de to arbejdet tæt sammen i bestræbelserne på at få Frederik blandt verdenseliten. Samarbejdet har indtil videre kastet flere regionale mesterskaber, to Danmarksmesterskaber og en bronzemedalje ved Europamesterskaberne af sig. Nu håber de på guld ved VM.
Uret tikker
I den arabiske ørken får Frederik 22 timer til at løse en flad- og en 3D-opgave. Tiden er ligeligt delt, og han har 11 timer til at løse hver af opgaverne. Siden maj er al hans tid blevet brugt på at træne og øve sig på forskellige opgaver. For en uge siden modtog Frederik og træner Peter et oplæg til endelige opgave. Den har de nu seks uger til at øve sig på, inden Frederik omringet af skyskrabere skal dyste mod 26 konkurrenter fra hele verden.
Frederik er i fuld gang med at øve sig på den flade opgave, som er en vinkelformet ramme med en bue bagpå og et kryds, hvor der skal stå World Skills Abu Dhabi. 3D opgaven er en lille talerstol eller skrivepult med en skrå top og en lille hylde.
Når selve konkurrencen går i gang, kan opgaven være ændret med 30-50 procent.
Bip bip bip. Uret ringer, tiden er gået. På 60 minutter og 2 sekunder tog det Frederik at løse den ene af dagens opgaver. Præcision og tid er det vigtigste, og ingen sekunder må spildes, da deltagerne bliver målt på, hvor flot og effektivt hver enkelt opgave løses.
Nu gælder det om at blive hurtigere til hver enkelt disciplin, som inkluderer at aflæse en tegning, lave en ny tegning, lave en skabelon, udskære og bygge.
– Det handler om at gribe chancen nu, hvor den er der. Jeg gider ikke at tænke tilbage på det, så vi giver den så meget gas nu, så vi kan sige, at vi gjorde alt, hvad vi kunne, og fik det resultat, vi gjorde, som vi kan være stolte af, siger Frederik Riber.
Frederik er speciel
Normalt bliver deltagerne til Skills udvalgt fra hovedforløbet på deres uddannelse, men da Peter ikke kunne finde nogen der, valgte han at kigge på grundforløbet. Peter lagde hurtigt mærke til Frederik, som tog godt på værktøjet, men samtidig også havde evnen til at koncentrere sig, hvilket er et af de vigtigste parametre.
Frederik har altid haft et konkurrencegen og har dyrket atletik på højt niveau, han er fornyeligt blevet Danmarksmester i diskoskast. Frederiks sportstalent er også medvirkende til, at han er et skills-talent, mener hans træner Peter.
Fra atletikken har han en stærk, fysisk form, som også hjælper på det mentale plan og gør, at han kan holde koncentrationen i mange timer. Der er meget pres på, når en opgave skal løses på 11 timer, men teamet vinder på at være mentalt og fysisk stærke.
– Frederik er speciel fordi han breder sig over det hele paletten. Han forstår at bruge udstyret, kan læse, tegne og ikke mindst forstå en tegning. Han er hurtigopfattende og omstillingsparat. Det er det, der gør, at han er en vinder, siger Peter.
Skal være trækplaster
Frederik fungerer som en rollemodel, der er med til at få flere unge til at få øjnene op for erhvervsuddannelserne. Gennem ham skal de kunne se fordelene i at vælge en teknisk uddannelse. Uddannelserne har i en årrække ikke været blandt de mest populære, men det er Frederik med til at ændre på.
– I vores samfund er der meget fokus på uddannelse, og størstedelen har gymnasiet som det naturlige valg. Men det er ikke lige godt for alle, siger Peter.
På bygningssnedkeruddannelsen, som tit bliver forvekslet med tømrerfaget, forsøger de at gøre uddannelsen mere attraktiv gennem Skills. De skal kunne se det sjove i snedkerfaget, og de mange ting som en snedker kan.
– Mit mål er guldet og som minimum en 5. Plads, som vil være det bedste danske resultat. Jeg vil gøre det for at give igen og som en tak for dem, der har vist, at de har støttet op om dette projekt. Det vil betyde meget for mig, siger Frederik.
Dagens Byggeri følger Frederik i ugerne op til VM og under konkurrencen i Abu Dhabi.