AART og Nordic tegner Danmarks første DGNB-skole

Til sommer står udvidelsen af Skolen på Duevej på Frederiksberg færdig. Skolen bliver den første danske skole med DGNB-certificering.
Skolen på Duevej på Frederiksberg bliver den første danske skole med DGNB-certificering. Illustration: AART Architects.
Skolen på Duevej på Frederiksberg bliver den første danske skole med DGNB-certificering. Illustration: AART Architects.

– Med udvidelsen af Skolen på Duevej har vi sammen med vores gode samarbejdspartnere skabt en skole bygget efter alle bæredygtige principper. En skole, som skiller sig ud fra mængden ved at blive det første DGNB-certificerede skolebyggeri i Danmark, siger Rasmus Højkjær Larsen, der er associeret partner i AART Architects og leder af virksomhedens afdeling i København.

AART architects og Nordic Office of Architecture har tegnet den 1.150 kvadratmeter store udvidelse af Skolen på Duevej for Frederiksberg Kommune i samarbejde med Elindco, Orbicon og Masu Planning som et pilotprojekt inden for helhedstænkning af bæredygtigt skolebyggeri. Alt sammen med fokus på at skabe en skole, der som den første lever op til kriterierne inden for de fem DGNB-hovedområder: Miljømæssig kvalitet, økonomisk kvalitet, social kvalitet, teknisk kvalitet og proceskvalitet.

Nye perspektiver

– Sammen med Frederiksberg Kommune har vi søgt at skabe en bæredygtig skole til glæde for både elever og lokalsamfund. For med udvidelsen styrker vi ikke alene elevernes trivsel og indlæring. Vi åbner også for nye perspektiver på at gøre skolen til et grønt aktiv for lokalsamfundet og bygge videre på fortællingen om Frederiksberg som hovedstadens grønne hjerte, siger Rasmus Højkjær Larsen.

For at åbne skolen mod byen og skabe et samspil med det lokale forenings- og fritidsliv omdannes skolegården for eksempel til en grøn oase med skyggefulde trækroner og en bred vifte af aktivitetszoner. Dertil kommer et grønt landskab, som slynger sig langs skolegården og omkranser de mange aktivitetszoner, der indbyder Frederiksbergs børn og unge til at lege og udfolde sig fysisk.

Billigere drift

Ifølge Rasmus Højkjær Larsen rummer en DGNB-certificering mange muligheder. Det gælder ikke mindst muligheden for at skabe økonomisk merværdi gennem hele byggeprocessen og videre til den endelige drift. Ved at indfri DGNB-kravene forventes den fremtidige skole for eksempel at blive langt billigere at drifte i forhold til traditionelt skolebyggeri.

Samtidig har det bæredygtige fokus i byggeprocessen bidraget til færre byggefejl og aflevering til tiden, da der stilles større krav til tidsplaner og måden, hvorpå der bygges. Tro mod den oprindelige tidsplan forventes udvidelsen således at kunne blive taget i brug efter sommerferien, mens selve udearealerne står færdige et par måneder senere.

Illustration: AART Architects.
Illustration: AART Architects.

Relateret indhold