Intet overlades til tilfældighederne

Hvad gør man, når en arbejdsulykke ødelægger ens fremtidsplan? Ask Arensbach skabte en ny.
I en alder af blot 25 år har Ask Arensbech allerede haft en begivenhedsrig karriere som tømrer. Foto: Kim Ebbesen.
I en alder af blot 25 år har Ask Arensbech allerede haft en begivenhedsrig karriere som tømrer. Foto: Kim Ebbesen.

Ask Arensbach kan godt huske situationen, hvor det gik galt. Det var en almindelig opgave, som krævede hans uddannelse og erfaring som tømrer, og der var ikke noget farligt i opgaven. Alligevel bliver det afgørende for hans fremtidige arbejdsliv, da den kraftige skruemaskine pludselig selv tager styringen. Hans højre håndled får et kraftigt vrid, hvilket straks giver ham store smerter.

Han arbejder videre resten af dagen og fortsætter de næste dage i troen på, at det snart går over af sig selv. Efter en uge kan han dårligt bevæge hånden, og han opsøger sin læge. Her konkluderer lægen, at han har fået seneskedehindebetændelse. En meget smertefuld lidelse, som kan opstå i alle sener i kroppen, hvis man laver mange ensformige bevægelser, eller på anden måde overbelaster seneskederne.

Det næste år gik med en langtidssygemelding og genoptræning på lægens anvisninger. Da smerterne ikke aftog, blev han sendt til en speciallæge, som gav den besked, Ask Arensbach havde frygtet, men alligevel havde forsøgt at forberede sig på: “Du skal finde dig et andet erhverv”.

– Alt jeg havde drømt om, var at blive tømrer. Jeg havde en plan i mit hoved for fremtiden, hvor jeg skulle investere i ejendomme og sælge dem, når jeg havde istandsat dem. Det kunne jeg nu glemme alt om, husker Ask Arensbach.

Ny medicinsk dom

Han blev udlært tømrer i september 2012 i en alder af 21 år. Uheldet skete i december samme år.

– Da speciallægen gav mig beskeden, var det det sidste stød. Et eller andet sted var jeg forberedt på det og havde undersøgt mine muligheder, men det var alligevel en hård besked, fortæller Ask Arensbach.

Han vendte derfor tilbage på uddannelsessporet. I februar 2014 startede han på uddannelsen som bygningskonstruktør. Og i sommerferien efter 1. semester oprettede Ask tømrerfirmaet Arensbach T.S.B. for at kunne arbejde det hånden tillod ved siden af studiet. Men efter cirka et halvt år med arbejde i weekenderne fik han igen alvorlige problemer med sit højre håndled. Hans nye læge sendte ham til en ny speciallæge, og her kom dommen hurtigt: et overrykket ledbånd. Et år med genoptræning havde vist sig at være spild af tid, og reelt havde det kun gjort skaden værre. Efter nu to operationer er der ikke mere at gøre. Håndleddet bliver aldrig 100 procent igen, men så længe det ikke presses ud i yderstillinger, kan han leve med det.

Men det bragte igen fremtidsplanerne op til revision. Ask Arensbach havde fortsat sit eget firma, men han kunne ikke udføre arbejdet. Efter den ene af operationerne var hans højre arm fikseret i gips fra fingrene og til skulderen. Uanset hvor dygtig en tømrer man er, er det lig med nul aktivitet.

Derfor ansatte han en kammerat, som han havde været tømrerlærling med, som svend. Da Ask fortsat ikke selv kunne køre bil, måtte hans kæreste køre ham rundt til opgaverne, så han kunne besigtige og afgive tilbud. Det var i februar 2016, og tre måneder efter ansatte han endnu en svend. I dag har iværksætterfirmaet skiftet form til et ApS og består af otte svende på fuldtid plus Ask selv.

Tætpakket kalender

På firmabilerne står der nu Arensbach Tømrer, Snedker og Byggerådgivning ApS. I daglig tale omtales firmaet som Arensbach T.S.B. Basen er Tilst ved Aarhus, og den jyske hovedstad er omdrejningspunktet for størstedelen af firmaets aktiviteter.

Det er også på opgave i Aarhus, vi finder ham denne dag for interviewet. Nærmere bestemt i forstaden Åbyhøj, hvor en ældre villa skal have udskiftet sine vingetegl fra 1960’erne og den uudnyttet tagetage inddraget til beboelse. En opgave Arensbach T.S.B. varetager som hovedentreprise med planlægning og styring af syv øvrige faggrupper. Opgaven kom i stand, da kundens genbo fik udskiftet sine vinduer af Arensbach T.S.B. året før. Naboer og genboer har det med at snakke sammen om håndværkere, og således afledte ét projekt et nyt.

Men som følge af sin ulykke er det ikke Ask Arensbach selv, som kravler rundt på tagene eller udfører de øvrige projekter. Det sker kun i de få tilfælde, hvor en tidsplan er skredet, og der skal indhentes tabt tid.

– Det sker kun sjældent, at jeg må i gang en 3-4 timer en aften. Jeg prøver at undgå det, da jeg også selv står for alt det administrative i firmaet: moms, løn, tilbud, biler på værksted mv. Samtidig har jeg fortsat mit studie som bygningskonstruktør, som jeg skal gøre færdigt ved siden af, konstaterer Ask Arensbach med et smil og et lille træk på skuldrene.

Han er på syvende semester og er færdig til sommer. Han kan godt selv høre, at hans dagligdag er tætpakket. Hans karakterer på uddannelsen viser dog, at han på ingen måde ikke har problemer med at præstere på topniveau her. Hans force er især overblikket og den tilhørende planlægning. Intet skal være overladt til tilfældighederne. Hverken i arbejdet eller på studiet.

– Jeg vil ikke lave noget halvt. Så må jeg finde tiden til at udføre det ordentligt. Jeg vil ikke lægge navn til noget, som ikke er godt udført. Jeg mener også, det er derfor, vi ikke har modtaget klager over vores arbejde, understreger han.

Hængepartier stresser

Der er ingen tvivl om, at han trives med at have kontrol, og han sætter selv overliggeren højt.

– Jeg mener selv, det hænger sammen med, at jeg i min lærlingetid fik ansvar af min tømrermester. Man kunne ikke gemme sig, og det var en god ting. Jeg lærte at finde en løsning på opgaverne og få dem udført, siger Ask Arensbach.

Han stræber hele tiden efter at være på forkant med alle situationer. Når man har mange ting at forholde sig til hver dag, gælder det om at tænke flere skridt frem.

– Jeg går meget op i planlægning, og jeg gør, hvad jeg kan for at undgå tilfældigheder. Jeg bliver stresset af hængepartier, og hvis vi kommer bagefter på en opgave, lægger vi alle kræfter i at indhente det tabte, siger han.

Af samme grund arbejder han efter en model, hvor hans fire sjak via deres udleverede iPads har overblik over alle detaljer på deres opgaver. Hver ansat har en iPad med fælles kalender, hvor alle opgaver, adresser og øvrige informationer er opført. Alt fra opmålinger og tegninger, materialevalg, leveringsdatoer og meget mere fremgår på det enkelte projekt, og alt er styret og kontrolleret af Ask Arensbach selv.

– På dette tagprojekt har vi ni leveringer fordelt over de næste to måneder. Alle datoer ligger fast, og det samme gør indholdet ned til den mindste skrue, siger han.

Det giver sig selv, at det er et kæmpe arbejde, han udfører forud for opgaven, men det betaler sig tilbage igen, er hans erfaring.

– Hvis man husker at tage hånd om alle detaljerne med det samme, så kan man slippe opgaven igen og lade sine dygtige håndværkere overtage den daglige styring. Man skal lade sine folk koncentrere sig om, hvad de er bedst til. På den måde er jeg reelt færdig med en opgave, før den bliver påbegyndt, og jeg kan derfor fokusere på at få flere opgaver i kalenderen. Der er ikke noget mere tilfredsstillende end at se kalenderen være booket for alle fire sjak lang tid frem, mener Ask Arensbach.

Øget kendskab

De første fremtidsperspektiver måtte revurderes, men nye er kommet til. Fremtiden skal gerne byde på yderligere vokseværk, og den rolle som tømrermester, Ask udfylder nu, skal på sigt overtages af – måske – tre mestre med hver 10 mand under sig. Det vil give den nu 25-årige Ask Arensbach tid til at anvende sin snart færdiggjorte bygningskonstruktøruddannelse.

Men den røde tråd skal fortsat være en tæt kontakt til kunderne og ikke mindst tæt kontakt internt i firmaet.

– Vi må aldrig blive “fjerne” overfor kunderne eller hinanden. Har kunderne en bekymring, skal den tages alvorligt. Samtidig skal mine ansatte have det godt. Jeg er taknemmelig for, at de vil arbejde for mig, og blandt andet derfor giver jeg dem en god løn. Det betyder meget for min sindsro, at jeg kan stole på mine folk, så jeg ved hvor jeg har dem.

Vækstplaner kan også realiseres gennem øget kendskab. Sidste år var hans firma for første gang nomineret til Årets Håndværker i kategorien “Tømrer, 1-9 ansatte”, og den nominering blev gentaget 2. marts i år. Indstillingerne på anmeld-haandvaerker.dk har givet hans firma et gennemsnit på 5,0, hvilket er topkarakteren. Spændingen udløses 4. april.

Han er lige nu ved at færdiggøre sin uddannelse som bygningskonstruktør, samtidig med at han driver sit eget tømrerfirma med otte ansatte. Foto: Kim Ebbesen.
Han er lige nu ved at færdiggøre sin uddannelse som bygningskonstruktør, samtidig med at han driver sit eget tømrerfirma med otte ansatte. Foto: Kim Ebbesen.
Denne dag er hans folk blandt andet i gang med en tagrenovering på en villa i bydelen Aabyhøj i Aarhus. Foto: Kim Ebbesen.
Denne dag er hans folk blandt andet i gang med en tagrenovering på en villa i bydelen Aabyhøj i Aarhus. Foto: Kim Ebbesen.
På firmabilerne står der nu Arensbach Tømrer, Snedker og Byggerådgivning ApS. I daglig tale omtales firmaet som Arensbach T.S.B. Foto: Kim Ebbesen.
På firmabilerne står der nu Arensbach Tømrer, Snedker og Byggerådgivning ApS. I daglig tale omtales firmaet som Arensbach T.S.B. Foto: Kim Ebbesen.

Relateret indhold