Forskningsfondens Ejendomsselskab (FEAS) har besluttet, at det skal være et rådgiverteam med AART architects, Møller & Grønborg, E+N og Trafikplan, der skal levere rådgivningen i forbindelse med udviklingen af det nye campusområde på Aarhus Kommunehospital. Det oplyser AART architects i en pressemeddelelse.
Her oplyses det, at det samlet set var dommerpanelets vurdering, at forslaget fra Team AART danner det stærkeste grundlag for en fremtidig omdannelse af kommunehospitalet til en byintegreret campus. Der er ikke tale om et endeligt projekt, men et projekt, der skal arbejdes videre med i samarbejde med Aarhus Universitet og Aarhus Kommune.
En stærk konstellation
I FEAS ser man frem til samarbejdet med Team AART.
– Rådgiverteamet udgør en stærk konstellation af arkitekter, landsskabsarkitekter og planlæggere samt eksperter i istandsættelse af fredede og bevaringsværdige bygninger. Det er en rigtig god kombination for det videre samarbejde, siger administrerende direktør i FEAS, Jørgen Lang.
Målet er at skabe en byintegreret campus, hvor kombinationen af universitet, erhverv, boliger, butikker og offentlige formål skaber et levende og attraktivt byområde med aktivitet døgnet rundt. Byggeriet bliver minimum 110.000 kvadratmeter med en forventet investering på to milliarder kroner inklusive den købspris på godt 800 millioner kroner, som FEAS betalte regionen for ejendommen og området.
Rød pendant
Dommerkomiteen fremhæver især Team AARTs vision om at skabe en rød pendant til det gule universitetsbyggeri. I vinderforslaget bevares de bedste dele af den eksisterende bebyggelse som udgangspunkt for fremtidens byggeri.
– Aarhus Kommunehospital er ikke blot et areal med stort udviklingspotentiale. Det er et ganske særligt sted i byen med mange af de kvaliteter, som nye byområder ofte mangler. Det allermest ambitiøse – og det, der skaber de bedste muligheder – er derfor at bygge videre med udgangspunkt i stedets eksisterende kvaliteter. Det er at forene nyt og eksisterende ud fra samme tankesæt, siger AART architects administrerende direktør og medstiftende partner Torben Skovbjerg Larsen.
Markant byområde
– Ved at behandle og fremhæve de bevarede bygninger med nye elementer bringes en livlighed ind i bebyggelsen, samtidig med at den kommer til at fremstå som et af landets arkitektonisk set allermest markante byområder. Bygningerne og området ved Kommunehospitalet har det samme potentiale som det ikoniske gule universitetsbyggeri på den anden side af Nørrebrogade. Det er født ud af samme DNA og er allerede rodfæstet i historien og bevidstheden hos folk efter 120 år som hospitalsområde, siger fagdommer og professor ved Arkitektskolen i Aarhus, Tom Nielsen.
Og det at skabe sammenhæng til det nuværende universitetsbyggeri og den nuværende universitetsdrift bliver en helt afgørende succesparameter.
– Vi står over for en unik udvidelse af Aarhus Universitet. Det hører til sjældenhederne, at et universitet af vores størrelse og med vores placering kan fortsætte udviklingen. Det giver os fantastiske muligheder for at samle og styrke en række af vores uddannelses- og forskningsaktiviteter, men også for udvikling af forsker- og studieboliger og en udvidelse af samarbejdet med erhvervslivet, siger universitetsdirektør Arnold Boon, der også var medlem af dommerpanelet.