Henning Larsen Architects bag kæmpeordre på genbrugssten

På Frederiksbjerg Skole i Aarhus er facaden opført af genbrugstegl. Besværet med at genbruge gamle mursten øger byggeriets værdi mange gange, mener Henning Larsen Architects, der har tegnet skolen.
Der er brugt 400.000 genbrugssten til facaden på Frederiksbjerg Skole i Aarhus, der for nylig blev kåret til Årets Skolebyggeri 2016. Foto: Hufton+Crow.
Der er brugt 400.000 genbrugssten til facaden på Frederiksbjerg Skole i Aarhus, der for nylig blev kåret til Årets Skolebyggeri 2016. Foto: Hufton+Crow.

Frederiksbjerg Skole blev for nylig kåret som årets skolebyggeri i Danmark, men den moderne skole trækker tråde til gamle murstensbyggerier i Aarhus. Facaderne er nemlig opført af genbrugte mursten, hvoraf en del stammer fra flere historiske byggerier fra nærområdet. Det oplyser Henning Larsen Architects, der har tegnet skolen, på sin hjemmeside.

Nogle af de ældste mursten er fra det gamle amtssygehus i Aarhus, som blev opført i 1880’erne. Andre er fra den tidligere Sct. Annagades Skole, der blev opført i 1953, og som i 2014 blev revet ned for at gøre plads til den nye Frederiksbjerg Skole, der blev indviet i august i år.

Det ekstra besvær øger byggeriets værdi mange gange. Facaden får en varme og glød, som man ikke finder i nyt murstensbyggeri.

Margrete Grøn Arkitekt, Henning Larsen Architects

– Det er lidt mere omstændeligt for murerne at arbejde med genbrugte mursten, da stenene varierer i størrelse og farve. Men det ekstra besvær øger byggeriets værdi mange gange. Facaden får en varme og glød, som man ikke finder i nyt murstensbyggeri, siger arkitekt hos Henning Larsen Architects, Margrete Grøn, om overvejelserne bag valget af genbrugstegl i skolebyggeriet.

Koster mere

Selv om genanvendte mursten koster flere ressourcer både i nedrivnings- og opførelsesprocessen, vil projektchef og ingeniør Jacob Sølvsten fra entreprenørfirmaet Hoffmann ikke tøve med at kaste sig ud i et lignende projekt i fremtiden.

– Det afgørende for os er, at materialevalget giver mening i forhold til det pågældende byggeri – både i forhold til arkitektur, bæredygtighed og økonomi. På Frederiksbjerg Skole var det et vigtigt parameter for bedømmelsesudvalget, at de eksisterende bygningers bevaringsværdighed blev respekteret og tænkt ind i det nye byggeri. Derfor foreslog vi at genanvende murstenene, og det var, trods diverse udfordringer, det helt rigtige valg.

Det er stadig usædvanligt, at projekter i så stor skala opføres af genbrugte mursten i Danmark, og skolen på Frederiksbjerg udfordrede da også firmaet Gamle Mursten på Fyn på lagerkapacitet i forbindelse med rensningen af de i alt 400.000 mursten, der indgår i byggeriet.

Skolen er opført af Henning Larsen Architects, Hoffmann, GPP Arkitekter, Møller & Grønborg og Niras. Den samlede anlægssum har været på cirka 232 millioner kroner.

Genbrugsstenene stammer blandt andet fra gamle århusianske bygninger. Foto: Hufton+Crow.
Genbrugsstenene stammer blandt andet fra gamle århusianske bygninger. Foto: Hufton+Crow.

Relateret indhold