Komproment har hidtil gjort sig i egenudviklede systemer, der integrerer solcellepaneler i tag- og facadebeklædningen. For at sætte yderligere skub i udviklingen har firmaet nu indgået en samarbejdsaftale med Gaia Solar, der leverer nøglefærdige solcelleanlæg på det danske og skandinaviske marked. Det oplyser Komproment i en pressemeddelelse.
– Der er stor efterspørgsel fra både bygherrer og arkitekter på solcelleløsninger, der er integreret i tag og facade. Hidtil har vi importeret vores solceller direkte fra Kina – her er man gode til at producere i stort volumen, men projektspecifikke løsninger, det er de altså ikke gode til, så vi har nu helt stoppet samarbejdet med vores kinesiske producenter, siger salgsdirektør i Komproment, Kim Kristensen, og fortsætter:
Brugen af solceller giver arkitekterne større frihed til at lege med konstruktioner og udtryk og til for eksempel at øge vinduesarealet samtidig med, at man overholder energirammen.
Kim Kristensen Salgsdirektør, Komproment
– Det lå lige til højrebenet, at vi skulle arbejde sammen med Gaia Solar, som i vores optik klart er den dygtigste danske solcelleproducent. De er skrappe til konstruktionsmæssig innovation og dygtige til nyskabende solcelleløsninger, og vi er ubetinget den tag- og facadeleverandør i Danmark, der har flest integrerede løsninger i kataloget. Og så er det jo en ekstra bonus, at Gaia i forvejen er et kendt brand, der rent faktisk producerer enhederne i Danmark, og at vi på den måde sammen kan skabe nye danske arbejdspladser. Vi bliver stærkere, når vi forener kræfterne, og vi bliver bedre til at levere de integrerede løsninger, som markedet efterspørger.
Voksende marked
Hos Gaia Solar er der også begejstring over det nye samarbejde.
– Energioptimering i forbindelse med nybyggeri og bygningsrenovering er ved at blive rigtig stort i Danmark, og med Komproments forskellige systemer synes jeg for første gang, at vi ser løsninger som æstetisk er virkelig flotte, når solceller skal integreres i en bygning. Man kan sige, at for første gang får kunden et element i klimaskærmen, som aktivt tjener penge ind til dem. Vi laver også helt almindelige standardanlæg, men skræddersyede anlæg er vores spidskompetence. Vi vil gerne have solceller ind i alle mulige typer løsninger, og her ser vi nogle spændende systemer, hvor solenergi og klimaskærm smelter sammen – nogen skal jo tage det første skridt, så vi er stolte af at være med i det her samarbejde, siger adm. direktør i Gaia Solar, Sigurd Leth.
Større frihed
Ifølge Sigurd Leth har tendensen de senere år været, at man bruger solceller til at få regnestykket til at gå op med hensyn til energirammen i forskellige typer byggeri. Og den udvikling er kun blevet forstærket med det nye bygningsreglement 2015 samt det kommende reglement, der vil implementere den nuværende frivillige bygningsklasse 2020 som standard.
– Der er ingen tvivl om, at solceller i fremtiden kommer til at spille en meget stor rolle i arkitekturen. Solenergi giver jo et positivt tilskud til energibalancen i bygningen, så brugen af solceller giver arkitekterne større frihed til at lege med konstruktioner og udtryk og til for eksempel at øge vinduesarealet samtidig med, at man overholder energirammen, siger Kim Kristensen.
Komproment har udviklet og markedsfører seks forskellige systemer til integration af solceller i tag og facade. Almindeligvis når man monterer solceller på et nyt eller eksisterende tag, så vil solcellepanelerne sidde oven på tagbelægningen som et ekstra lag, hvorimod de integrerede solceller passer i tagbelægningens modul og monteres som en integreret del af tagbelægningen som primær tagbelægning.