Vilhelm Lauritzen Arkitekter konkurrerer om byggeri i Berlin

Med et nyt mediehus skal et af verdens ældste medieområder i Berlin blive til et topmoderne campus. Danske Vilhelm Lauritzen Arkitekter er udvalgt til at aflevere konkurrenceforslag.
En ny masterplan og et nyt mediehus skal gøre det knap 100 år gamle område i Berlin til et moderne, netværksbaseret medie- og kulturcampus. Pressefoto.
En ny masterplan og et nyt mediehus skal gøre det knap 100 år gamle område i Berlin til et moderne, netværksbaseret medie- og kulturcampus. Pressefoto.

For enden af Berlins berømte Kaiserdamm ligger et af verdens ældste medieområder. Her leverer det tyske mediehus RBB nyheder og underholdning til millioner af seere og lyttere. Nu skal en ny masterplan og et nyt mediehus gøre det knap 100 år gamle område til et moderne, netværksbaseret medie- og kulturcampus, der kan håndtere den digitale tidsalder.

Blandt 96 internationale ansøgere er Vilhelm Lauritzen Arkitekter i samarbejde med tyske Blauraum blevet prækvalificeret i et felt med 14 andre internationale tegnestuer. Vilhelm Lauritzen Arkitekter er blandt andet kendt for sit arbejde med store byggerier som hospitaler, lufthavne og mediehuse, herunder russiske NTV i Moskva og DR Byen, der blev vundet i en international konkurrence i 2001.

– Målsætningen er at skabe fremtidens mediecampus. At det nye mediehus respektfuldt kommer til at binde hele området sammen til et summende medie- og kulturcentrum, der ikke kun passer til sin tid, men er forud med de krav, det stiller til både funktionalitet og design, siger Thomas West Jensen, partner i Vilhelm Lauritzen Arkitekter.

Bygninger med historie

Det 40.000 kvadratmeter store konkurrenceområde er på hver side afgrænset af to større veje, der udgår fra Theodor-Heuss Platz.

Området huser blandt andet det historiske og fredede Haus des Rundfunks fra 1930, der er verdens ældste mediebygning samt den 18-etager høje RBB TV-bygning, der er tidstypisk for 1960’erne.

Der vil være mulighed for enten genbrug eller nedrivning af flere af de eksisterende bygninger, og der er dermed plads til at arbejde med en række forskellige arkitektur- og byrumsløsninger, der kan føre de eksisterende bygninger ind i det 21. århundrede.

– Den her opgave er helt usædvanlig, så vi er utroligt glade for at være med. Et mediebyggeri har i sig selv en høj kompleksitetsgrad, og her kombinerer man den kompleksitet med ønsket om en moderne arbejdsplads på en sensitiv grund midt mellem historiske bygninger, siger Thomas West Jensen.

Konkurrenceforslaget skal afleveres i starten af 2020, og der kommer en forventet afgørelse i løbet af foråret.

Områdkort over det nye mediecampus. Illustration: Vilhelm Lauritzen Arkitekter.
Områdkort over det nye mediecampus. Illustration: Vilhelm Lauritzen Arkitekter.

Relateret indhold