Visionerne for det nye administrationshus i Tørring er nu blevet til et konkret projekt, som både borgere og medarbejdere i Hedensted Kommune har været med til at udvikle. Arkitektfirmaet Rum vandt opgaven med at realisere arbejdsgruppens idéoplæg om et åbent hus.
Administrationshuset skal ikke bare rumme værdi og funktioner for de kommunale medarbejdere, som skal arbejde i huset, men også for kommunens borgere. Siden har Rum arbejdet tæt sammen med Hedensted Kommune og de 95 medarbejdere i Fritid & Fællesskab om at skabe et byens hus, med en offentligt tilgængelig stueetage og taghave, samt tre etager med nytænkte moderne kontormiljøer.
– Målet har været at skabe et hus, som danner velfungerende rammer om et godt arbejdsmiljø for Fritid & Fællesskab og samtidig inviterer byens borgere ind. Byen i huset – Huset i Byen har været den overordnede vision for projektet, og den grundsten, synes jeg, er lykkedes at bevare igennem hele processen, siger Kirsten Terkilsen, medlem af PKØ, formand for Byggeudvalget, Hedensted Kommune.
Skal føre an i bæredygtighed
Visionen for det nye administrationshus i Tørring er at skabe et fyrtårnsprojekt, der skal føre an for bæredygtighed i Hedensted Kommune. Rum er totalrådgiver på projektet i team med underrådgiverne Drias og Kuben management. Bygningen skal DGNB certificeres og teamet satte tidligt i projektet baren højt, ved at gå efter guldet. Det oprindelige mål var sølv.
– Hele projektets idé er født ud af en social bæredygtig tanke, og vi har derfor haft et rigtigt godt afsæt for en DGNB-certificering. Tankerne om at lave et åbent og offentligt hus med tæt tilknytning til byen, har fra starten været et fokuspunkt for Hedensted Kommune. Således har også både borgere og brugere været inddraget i hele udviklingen af projektet. I kraft af vores dygtige samarbejdspartnere og i tæt dialog med Hedensted Kommune, har vi kunnet optimere huset og dermed rykke ambitionsniveauet i forhold til bæredygtighed, siger Karin Elbek, partner og arkitekt, Rum.
Med Himmeltrappen til toppen
Den nye administrationsbygning placeres centralt i Tørring midtby ud til byens torv, der står foran en større modernisering. Det nye administrationshus får således en attraktiv beliggenhed i Tørring med aktive facader mod det fremtidige levende byrum. Rum har arbejdet med at skabe et hus, der udstråler både kvalitet og imødekommenhed uden at være prangende. Der er valgt en rustik mursten med en varm tone, som spiller sammen med facadepartier af gyldne aluminiumsplader. Detaljer i murværket er med til at gøre facaderne levende, samtidigt med at huset udstråler både varme og autoritet.
– Det nye administrationshus i Tørring bliver et aktivt hus. I stueplan tilbydes der offentlig adgang til både kantine og mødelokaler, og på tagfladen indrettes der en offentligt tilgængelig tagterrasse for byens borgere. Fra Torvet kan man stige op til tagterrassen via Himmeltrappen, som løber op langs bygningens facade. Fra taget vil der være udsigt ud over Tørring by og det smukke omkringliggende landskab med blandt andet Gudenåen, siger Jakob Ivan Larsen, arkitekt hos Rum.
Projektet går nu ind i projekteringsfasen og efterfølgende udbud, som forventes afsluttet i maj 2019. Derefter følger en politisk behandling i juni og opstart af byggeriet i august 2019. Det forventes, at Tørrings nye administrationshus kan være klar til indflytning i september 2020 med efterfølgende afslutning af udearealer.