Praksis skal skabe Mediateket på ny arkitektskole

Tegnestuen Praksis bruger reoler fra Hack Kampmanns Erhvervsarkiv til at skabe et træmøbel i fire etager.
Visualisering: Tegnestuen Praksis.
Visualisering: Tegnestuen Praksis.

Når Arkitektskolen Aarhus i starten af 2021 flytter ind i den nye skole på godsbanearealet i Aarhus, kan skolens studerende opleve et træmøbel i fire etager, som skal huse studiepladser og skolens bibliotek.

Træmøblet er tegnet af tegnestuen Praksis, der har vundet udbud om indretningen af skolens Mediatek, der bliver stedet for individuel tilegnelse, fordybelse og inspiration. Træmøblet tager afsæt i et gammelt reolsystem fra kælderen i Hack Kampmanns Erhvervsarkiv i Aarhus, som Arkitektskolen Aarhus har fået.

– Reolsystemet er en fantastisk gave, og skal være en del af et nyt Mediatek. Vi har valgt at bruge de fine reoler som afsæt for udformningen af Mediatekets geometri og materialeholdning. Reolerne skal opfattes som en naturlig del af den endelige oplevelse af Mediateket. Samtidigt vil en sådan arkitektonisk hilsen til en af Danmarks største arkitekter være et underspillet, men ikke uvæsentligt slag med stemmegaflen på landets nye arkitektskole. Og dette netop i Aarhus og omegn, hvor Kampmann fik opført mange af sine værker, siger Mads Bjørn Hansen, der er partner i Praksis.

Trækonstruktionen danner rammen om 520 kvadratmeter over stueplansniveau og 940 hyldemeter fordelt på fire etager, og projektet er støttet af A.P. Møller Fonden, der i alt har doneret 26 millioner kroner til indretningen af den nye arkitektskole.

– Vinderforslaget rammer meget præcist i forhold til bygningen og brugernes behov. Og det vil bidrage til at skabe spændende rammer for de studerende på den nye arkitektskole. Det er der brug for, når Arkitektskolen Aarhus også i fremtiden skal uddanne superdygtige arkitekter, siger direktør Henrik Tvarnø fra A.P. Møller Fonden.

Bygning og møbel taler sammen

Martin Krogh, der er partner i ADEPT og designansvarlig for den nye arkitektskole, har som fagdommer været med til at udpege vinderforslaget.

– Det har hele tiden været, og er fortsat, meget vigtigt for os, at bygningen ikke bliver et ikon-byggeri, men i stedet udvikles som en åben, fleksibel og indtagelig ramme om eksperimenter og udvikling af arkitektur i alle skalaer. Derfor har det også været en meget spændende proces allerede nu, inden bygningen står færdig, at være med til at se andre arkitekters blik på de muligheder, bygningen giver. Det passer rigtigt godt med vores tanker om et foranderligt hus, der er åbent for fælles eksperimenter, siger Martin Krogh.

Hos Praksis ser man frem til at bidrage til det miljø, hvor de nye arkitekter uddannes.

– Man skal ikke undervurdere den indflydelse, studietiden præger ens arkitektoniske blik, ikke kun de undervisere og andre studerende man arbejder tæt sammen med, men også omgivelserne. Det er ret tydeligt, nu hvor vi selv kan kigge tilbage, og sammenholder det vi tegner i dag, med det vi fyldte i rygsækken. Vi er ret stolte af at kunne være med til at slå en tone an for fremtidens arkitekter, siger Mette Tony, der er partner i Praksis.

Visualisering: Tegnestuen Praksis.
Visualisering: Tegnestuen Praksis.

Relateret indhold