Gamle mursten får nyt liv i cirkulært byggeri

Mursten fra Jydsk Pædagog Seminarium i Aarhus får nyt liv i Ressourcerækkerne i Ørestaden i København.
Murstensfelterne skal være en del af facaden på Ressourcerækkerne. Visualisering: Lendager Group.
Murstensfelterne skal være en del af facaden på Ressourcerækkerne. Visualisering: Lendager Group.

Pædagoguddannelsen i Aarhus er flyttet fra N til C i det splinternye VIA University College i Ceres Byen. Det har efterladt det gamle pædagogseminarium fra 1980’erne tomt. Den bliver revet ned og erstattet af boligkarréer i fire og seks etager.

Det er nedrivningsvirksomheden Kingo A/S, der fjerner det gamle seminarium, som skal være jævnet med jorden til nytår. Renoveringen er en del af Aarhus Universitets Masterplan for den fysiske udvikling af Aarhus Universitet. A. Enggaard står for den omfattende opgave.

Jeg tror, at det bliver nemmere at genbruge byggematerialer i fremtiden. Som Ressourcerækkerne viser, er vi allerede godt på vej.

Designingeniør Søren Brauer Lendager Group

– Der vil i alt blive bygget 750 lejligheder, som bliver et mix af ejer- og lejeboliger, og vi forventer at være færdige om fire år. Dog vil de første lejligheder allerede være indflytningsklare om to år, siger Peter Aagaard, som er projektleder i A. Enggaard.

Mursten på tur

Murstenene i facaden er rene og i god stand. Derfor valgte byggekoncernen Lendager Group at genbruge dem. Koncernen, som har specialiseret sig i bæredygtigt byggeri, er netop i gang med et større byggeprojekt i Ressourcerækkerne i Ørestaden i København, som bliver Danmarks første boligområde opført af materialer fra forladte boliger og industribygninger.

– Vi skabte os et overblik over, hvem de store spillere på markedet inden for nedrivning var. Her faldt vi over Kingo, som viste sig at have en sag, hvor vi kunne genbruge murstenene, siger Søren Brauer, BSc i Design & Innovation i Lendager Group.

Murstenene fra det gamle pædagogseminarium skal bruges i en ny teglfacade i det cirkulære byggeri, hvor de får fint selskab af mursten fra blandt andet Carlsberg Byen. Stenene lægges ind efter en farveplan, så æstetikken sikres.

Tro på grøn økonomi

Der er ingen tvivl om, at cirkulær økonomi er noget, mange gerne vil. Men selvom branchen og politikerne har store ambitioner for cirkulær økonomi, er det en anden sag at praktisere det. Faktum er, at nye byggematerialer i mange tilfælde stadig er billigere end brugte, hvilket i høj grad modarbejder de grønne ambitioner, da prisen i sidste ende vægter højest. Men måske er der alligevel ved at ske fremskridt på området. Det mener Søren Brauer fra Lendager Group i hvert fald.

– Jeg tror, at det bliver nemmere at genbruge byggematerialer i fremtiden. Som Ressourcerækkerne viser, er vi allerede godt på vej. Det er en konsekvens af vores måde at leve på. Vi har bevist, at det kan lade sig gøre både økonomisk og fysisk, og hvis vi kan, så kan andre også, siger han.

Det er NREP og Arkitektgruppen, der står for det nye byggeri i Ørestaden. Lendager Arkitekter under Lendager Group har tegnet projektet.

Byggeriet består af 29 rækkehuse og 54 lejligheder i etagehusene. På tagene af rækkehusene opføres taghaver og på etagehusene placeres solceller. I kælderen etableres bilparkering samt depotrum og cykelparkering.

Murstenfelterne fra det gamle seminarium. Pressefoto.
Murstenfelterne fra det gamle seminarium. Pressefoto.
Pædagoguddannelsen i Aarhus er flyttet i det nye campus i Ceres Byen. Pressefoto.
Pædagoguddannelsen i Aarhus er flyttet i det nye campus i Ceres Byen. Pressefoto.
Murstensfelter udskæres af facaden på Jydsk Pædagog Seminarium i Aarhus N. Pressefoto.
Murstensfelter udskæres af facaden på Jydsk Pædagog Seminarium i Aarhus N. Pressefoto.

Relateret indhold