Historierne om plastikaffald, der forpester strande og ødelægger miljøerne i verdenshavene, har hobet sig op på det sidste. Et af de steder, hvor udfordringerne er størst, er Afrika.
Af de ti mest forurenende floder i verden ligger to af dem på dette kontinent, og netop det problem har arkitektstuderende Dennis Andersson forsøgt at vende til en styrke med et nyt projekt, hvor genanvendelse af gamle plastikposer bliver til værdiskabende tilføjelser til byggerierne.
På et skoleprojekt i Tanzania har han udviklet et apparat, der kan smelte plastik og presse det til tagplader og vinduer.
– Jeg var på studietur til Tanzania, og der så jeg, hvor meget plastik, der flød i gaderne. Det er over det hele, og jeg tænkte på, om man kunne bruge det til noget, siger Dennis Andersson.
Kan være i en rygsæk
Det apparat, Dennis Andersson har udviklet, kan være i en rygsæk og fungerer ved, at man tager iturevne plastikposer og lægger dem mellem to aluminiumsplader.
Når man tilfører plasten varme fra for eksempel et bål, en gasbrænder, en ovn eller sågar solen, smelter det sammen til kurante plader, der kan bruges i byggeriet.
– Jeg opdagede at plastikpladerne, jeg fik ud, var gennemsigtige. Derudover lagde de forskellige farver sig flot i organiske former og gav et godt lysindfald, siger Dennis Andersson.
Pladerne bliver desuden ikke ligeså varme som blikpladerne, der er det gængse materiale. Derudover afgiver plasten hurtigere varmen i løbet af aftenen og natten, hvilket gør det rarere at være indenfor.
Dennis Andersson er færdig med sit projekt nu. I hvert fald i skoleøjemed. Han overvejer nu at finde samarbejdspartnere, der kan hjælpe ham videre med projektet.
– Jeg synes, det har været sjovt at arbejde med, og jeg har den her idé, som jeg gerne vil vise frem til verden. Det kunne være helt vildt, hvis det var noget, folk kom til at bruge. Ikke bare i Afrika, men også herhjemme, hvor vi brænder vores husholdningsplastik, siger Dennis Andersson.
Projektet kan ses indtil den 6. maj på udstillingen “Africa: Rethinking Architecture and Design,” som KADK står bag på Holmen i København.