Kasper gør vores bygninger meget sundere at bo i

Der er et stort sundhedsmæssigt potentiale i at forbedrer indeklimaet i vores boliger. Dem er Kasper Bach Johannsen, specialist og projektleder i Moe, ekspert i at forløse. Det gør ham til den fjerde finalekandidat til titlen som Årets Unge Rådgiver 2023.

Årets Unge Rådgiver

  • Siden 2009 har Foreningen af Rådgivende Ingeniører, FRI, hvert år kåret årets unge FRI-rådgiver.
  • En rådgivende ingeniør på max 35 år, der er ansat i en af foreningens medlemsvirksomheder, og som har udrettet noget ekstraordinært via sit talent og arbejdsindsats. Det er de unge rådgiveres ledere, der indstiller dem, og et udvalg i FRI’s bestyrelse, der udvælger de fem finalister i konkurrencen om årets pris.
  • Alle fem finalister indstilles til den europæiske konkurrence EFCA Future Leader of the Year, og vinderen får desuden sponsoreret et undervisningsforløb, der kvalificerer til FIDICS Future Leaders Management Certificate.
  • Kåringen af Årets unge Fri-rådgiver 2023 finder sted torsdag 2. marts kl. 16.30, og Dagens Byggeri præsenterer finalisterne i ugen op til.
  • Livestream af kåringen kan følges her.

I Danmark bruger vi millioner og milliarder på at bekæmpe luftforurening fra trafik og fabrikker for at højne sundheden. Men en temmelig overset forureningskilde truer indeklimaet i vores boliger og har en direkte effekt på vores helbred.

Og nej, indeklima handler ikke kun om fugt, skimmelsvampe og radon, men også om de forurenende partikler, der svæver rundt i stuer, køkken og værelser. Dem kan der være rigtigt mange af i de små hjem.

Partikler er tilmed blandt de indeklimaproblematikker, der først er kommet på dagsordenen inden for de seneste år og tit overses. Ofte kan man registrere partikelniveauer i boliger, der er 6-7 gange så høje som på Danmarks mest befærdede gade, H.C. Andersens Boulevard i København.

Omkring 65 % af danske boligejere bor i ældre boliger, der er opført i en tid, hvor kravene til indeklimaet var enten markant lavere eller ganske enkelt fraværende. Tilmed opholder de fleste danskere sig indendørs i boligen størstedelen af døgnet, og så kan boligen pludselig være et usundt sted at være, når alle potentielle forureningskilder lægges sammen.

Sunde boliger er Kaspers speciale

Netop indeklimaet i vores boliger er, hvad Kasper Bach Johannsen har sat sig for at forbedre. Som specialist og projektleder indenfor Energidesign, Bæredygtighed & Indeklima hos Moe i Aarhus, har han i flere sammenhænge bidraget til innovation inden for sundt byggeri.

Han har deltaget udviklingen af ‘DGNB Hjerte’-udmærkelsen. Og han er blandt andet nomineret til Årets Unge Rådgiver 2023 for sit arbejde med Realdania-forsøgsprojektet ‘Sunde Boliger Renovering’. En pris som Foreningen af Rådgivende Ingeniører, FRI, har uddelt hvert år siden 2009, og som Dagens Byggeri dækker frem mod kåringen den 2. marts.

Med forsøgsprojektet ønskede Realdania at undersøge hvilke indeklimaløsninger, der giver mest sundhed for pengene i eksisterende byggeri.

Den forskningsbaserede tilgang til sundhed i projektet har tydeliggjort, at der er behov for et helhedsorienteret fokus på udfordringerne.

Værktøjet ‘Indeklimahjulet’ er i ‘Sunde Boliger Renovering’ blevet opdateret med en række parametre, som typisk ses i eksisterende huse.

Han har løftet branchens ambitionsniveau for det sunde byggeri

– Kasper har både demonstreret sin faglighed i flere innovationsprojekter og i kommercielt byggeri, hvor der er en stigende efterspørgsel på sunde fysiske rammer. Blandt andet Realdanias demonstrationsprojekt Sunde Boliger Renovering, fortæller, Lars Hulsbæk, divisionschef for Moe i Aarhus.

Han mener, at Kasper både har demonstreret sine kommunikative evner i rollen som projektleder og i forhold til den omfattende sparring med forskere og repræsentanter fra byggebranchen, hvilket har karakteriseret innovationsprocessen.

Formidling er i sig selv en vigtig hjørnesten i projektet, da formålet var at skabe viden og værktøjer, som kan skaleres og inspirere andre i branchen til at optimere eksisterende bygninger frem for at rive dem ned.

– På trods af sin unge alder har han allerede sat et markant fagligt aftryk på udvikling af ny viden og metoder, der fremmer sundhed og velvære i bygninger. Han har sideløbende deltaget i tilblivelsen af flere nye branchestandarder, der har løftet ambitionsniveauet for sundt byggeri, siger Lars Hulsbæk.

Og han skaber forandring i en ofte træg byggebranche

Udviklingsprojekter er ikke for alle. De har et naturligt iboende ‘kaos’; målet er sjældent opstillet detaljeret, og vejen mod målet vil være præget af mange iterationer og loops. Samtidigt kræves der årvågenhed overfor mulige, interessante ‘sidegevinster’ for at hente maksimal viden ud af projektet.

Sådan beskriver, Jørgen Søndermark, projektchef i Realdania By & Byg, vanskelighederne ved at deltage i udviklingsprojekter. Han er samtidig den kunde, der har nydt godt af Kasper Bach Johannsens dedikerede arbejdsindsats.

– Kasper trives i sådanne processer og bidrager essentielt på mange planer i dem: Han bevarer et ukueligt gåpåmod og en optimisme, som spiller en stor rolle for holdånden, især i de vanskelige perioder. Han formår at arbejde nidkært med detaljerne, og samtidig bevare et overblik med sans for at hæve den systemiske logik ud af tilsyneladende tilfældige inputs, fortæller han.

– Og Kasper er endelig i stand til på overbevisende måde at syntetisere komplekse resultater til klare, forståelige erfarings- og viden-guldklumper, som har styrke til at kunne skabe forandring ude i en ofte træg byggebranche, siger projektchefen.

Læs mere om konkurrencen Årets Unge FRI-rådgiver

Relateret indhold