Som resten af byggesektoren arbejder Rockwool for at begrænse klimaaftrykket, og med introduktionen af sin egen nyudviklede elektriske smelteteknologi på fabrikken i Moss har man nu formået at reducere produktionsprocessens eget klima- og miljøaftryk betydeligt.
Overgangen til brug af den elektrisk smelteovn, der kører 100 procent på vandgenereret energi, vil reducere det direkte CO2 -udslip med 80 procent, ligesom fabrikken i Moss også, som de danske søsterfabrikker, nu tager hul på at recirkulere brugt stenuld fra norske byggepladser i produktionen af nyt isoleringsmateriale. Herudover forventes mængden af restaffald fra fabrikken samlet set at blive reduceret med 99 procent ved brug af de nye teknologier.
Og det er en udvikling Rockwools administrerende direktør i Norge er meget stolt af.
– Vi må arbejde for på alle planer at reducere byggebranchens klimapåvirkning. Reduceret CO2-udslip ved produktionen, øget genbrug og produkternes dokumenterede holdbarhed er alle vigtige faktorer, fortæller Morten B. Andersen i en pressemeddelelse fra Rockwool.
Selvskabt teknologi
Fabrikken i Moss er udviklet af Rockwools egne ingeniører over en årrække. Ovnen er den største af sin slags i verden til brug for produktion af stenuldsisolation. Investeringen i ny teknologi i Moss har kostet 450 millioner norske kroner og den nye smelteoven er for virksomheden et viktigt skridt på vejen mod en mere bæredygtig produktion af Rockwool i Norge og Norden.
Udover den nye ovn har man hos Rockwool i Moss også investeret i en ny form for røggasafbræning og røg-rensesystem samt nyt udstyr til recirkulering og udslipskontrol.
Opstarten af den elektiske varmeovn i Moss sker få måneder efter Rockwool offentliggjorde, at to af virksomhedens danske fabrikker overgår til produktion med biogas i 2021. Samlet set vil overgangen til fornybare energikilder reducere Rockwools klimaudslip i Norden med 70 procent.