Svendebrev i hus – og så direkte i job

Hos Next i Rødovre har 110 tømrerelever netop fejret veloverstået svendeprøve - og nu skal langt de fleste ud til fast arbejde i en travl byggebranche.
Jonathan Sandahl Hvorslev er en af de 110 nyslåede svende, som kunne fejre svendeprøve fra Next i Rødovre - for Jonathan med en medalje for en af de bedste prøver. Foto: Next Rødovre.
Jonathan Sandahl Hvorslev er en af de 110 nyslåede svende, som kunne fejre svendeprøve fra Next i Rødovre - for Jonathan med en medalje for en af de bedste prøver. Foto: Next Rødovre.

Efter 3,5 år og to ugers hektisk svendeprøve kan 110 ud af 115 tømrerelever nu kalde sig Tømrersvend.

De mange elever fik deres svendebrev fulgt af taler af Kåre Banke, uddannelsesleder for tømrerhovedforløbet hos Next, og Brian Westermann Hansen fra 3F.

Det var også her de bedste svendeprøver blev hyldet: Magnus Frimer-Larsen, Bertram Hjorth Olsen, Christian Pors Wittsten og Jonathan Sandahl Hvorslev blev årgangens sølv og bronze-medaljemodtagere for de højeste svendeprøvekarakterer.

I morgen er det tilbage til arbejdet

En af de færdigudlærte svende er 38 årige Casper Rasmussen fra Vanløse. Som 18-årig begyndte han på tømreruddannelsen første gang, men elitesport trak ham i en anden retning i en længere periode. I dag, 20 år efter, er han tilbage i faget, nu med svendebrev i hånden og et fast arbejde som faglært tømrer.

Til svendeprøven fik han dog god brug for at kunne holde hovedet koldt. Opgaven desto af en mindre konstruktion af facaden på et sommerhus.

– Jeg var lidt bagud på tid under hele prøven. Jeg lavede også et par fejl, men ikke noget der havde konsekvenser for den bærende eller konstruktionsmæssige effekt. Jeg er lettet og glad over nu at være færdigudlært, siger Casper Rasmussen, der allerede har styr på, hvad han skal arbejde med.

– Det firma, jeg var hos i den sidste del af læretiden, spurgte hurtigt, om jeg havde lyst til at blive hos dem, så i morgen er det tilbage til arbejdet.

En helt usædvanlig svendeprøve med benspænd

Flere af holdene har været påvirket af coronapandemien. Det har betydet en del hjemmeundervisning. Men selvom langt de fleste elever har klaret sig godt gennem uddannelse og svendeprøve, så har pandemien været et benspænd.

– En praktisk uddannelse kan ikke læres hjemmefra, fortæller Per Sandorff, der er faglærer på tømreruddannelse hos Next i Rødovre.

– Svendeprøven er en form for forløsning for eleverne efter lang tids uddannelse, men samtidig har de selvfølgelig også været nervøse for, om de kunne klare det, og om de kunne bestå prøven, siger Per Sandorff og fortsætter:

– Det at være til svendeprøve er en fysisk anstrengende solobedrift, hvor eleverne skal nå meget på kort tid, og der er ikke mulighed for at få hjælp eller støtte undervejs. De har kæmpet hårdt for at nå så langt. Et stort tillykke til dem alle med svendebrevet.

Næsten alle de nye tømrersvende har et arbejde på hånden, når de forlader Next’s værksteder og undervisningslokaler. Den store aktivitet i byggeriet gør, og branchen mangler masser af faglært arbejdskraft – og mange af virksomhederne er bekymrede for, om de kan skaffe nok faglært arbejdskraft de kommende år.

Relateret indhold